Asperges met garnalen & beurre noisette

20 mei 2016

 

Asperges garnalen2

Deze asperges zijn echt té lekker!

Zijn jullie al zat van mijn asperge recepten? Ik kan er geen genoeg van krijgen, jullie hopelijk ook niet! Woensdag plaatste ik al een heerlijk recept voor een lekkere soep. De soep maak je eigenlijk van de restjes van je asperge maaltijd. Schillen, kontjes, extra gekookte eitjes, plakjes ham, zalm of garnalen.. En natuurlijk koop je altijd een paar extra asperges welke je dan in stukjes door de soep kunt doen. We gooien van de asperges niets weg!

Deze heerlijke asperge maaltijd ging dus eigenlijk vooraf aan de soep. Het is een van de lekkerste asperge gerechten die ik ooit heb gegeten, echt waar. Dit recept is afgeleid van de klassieke Vlaamse Asperges Flamande. Dit gerecht bestaat uit asperges, hard gekookt ei en peterselie. Ook een botersausje mag eigenlijk niet missen. Nu ben ik zelf niet zo’n fan van peterselie dus heb ik bieslook gebruikt. De botersaus heb ik wel gemaakt, maar ik heb de boter iets langer op het vuur laten staan en er beurre noisette van gemaakt. Dit klinkt erg ingewikkeld, is het niet. Beurre noisette wordt ook wel bruine boter of hazelnoot boter genoemd. Dit komt doordat bruine boter een noot-achtige smaak krijgt. Heerlijk! Ook heel erg lekker door allerlei bakgerechten, jammie.

Voor een bijzondere twist voegde ik garnalen toe aan mijn bieslook ei mengsel. Natuurlijk kan je ook ham of zalm gebruiken, of helemaal zonder vlees natuurlijk! Ik serveerde gekookte krieltjes bij dit asperge gerecht, want die mogen eigenlijk niet ontbreken.

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

12 dunne asperges, geschild en het kontje verwijderd

3 eieren, hard gekookt, gepeld en in kleine stukjes gesneden

150 gr Hollandse garnalen

bos bieslook, fijn gehakt

8 krieltjes, schoon geboend

100 gr boter

 

Zo maak je het:

Zet de krieltjes met warm water op en kook in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Bestrooi met wat zout.

Kook in de tussentijd de asperges in ongeveer 5 minuten gaar. Wanneer je van plan bent soep te maken zet je ze met ruim water op en bewaar je het vocht na afloop.

Meng de garnalen met het ei en de bieslook. Breng op smaak met peper en zout. Zet even weg.

Hak de boter in gelijke stukken en verwarm in een pannetje met dikke bodem (het liefst ook nog een pan met een witte bodem zodat je kunt zien hoe bruin de boter is) op middelhoog vuur. Laat helemaal smelten terwijl je goed blijft roeren. De boter bubbelt nu en heeft een schuimlaagje, dit zijn de eiwitten die zich gaan scheiden van het vet. Blijf roeren, de boter zal nu gaan verkleuren. Haal het pannetje van het vuur wanneer je boter nog net niet donker genoeg is en giet in een schaaltje.

Leg je asperges op een schaal en verdeel het garnalen mengsel erover. Begiet met de beurre noisette en serveer met de aardappeltjes.

Asperges garnalen3Mijn beurre noisette is iets te hard gegaan waardoor je zwarte spikkeltjes hebt. Dit gebeurt wanneer je niet genoeg roert. Goed opletten dus (al proefde we er in dit geval niets van)!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Maria 13 augustus 2020 at 08:35

    Haha wat ben ik blij dat het asperge seizoen er weer aankomt zeg ! Wat een heerlijke groente is het ook..
    Zelf kwam ik er wel achter (via https://www.kupino.nl/folders/albert-heijn) dat je er wel al kan halen, dus voor de liefhebbers kijk daar eens rond !

  • Geef een reactie