Brownies met gezouten karamel

14 februari 2016

Brownie 1

BROWNIES met GEZOUTEN KARAMEL en PECANNOTEN. Moet ik meer zeggen?

Happy Valentines day allemaal! Of fijne zondag, voor iedereen die niet aan Valentijn doet. Wij doen er stiekem wel aan. Vanmorgen kreeg ik een lief kaartje PLUS pancakes met banaan en nutella, vanavond neemt de lieve me mee uiteten. Zo lief he? Ik had voor hem ook een kaartje, maar moest natuurlijk ook iets voor hem kokkerellen. Maar wat maak je op een lekkere luie zondag terwijl het buiten sneeuwt? Juist, brownies. En niet zomaar brownies, maar de allerlekkerste. Namelijk mét gezouten karamel en pecannoten. Ik vind ze hemels, en Faab en mijn familie ook (die waren er natuurlijk weer als de kippen bij om te proeven 😉 ). De binnenkant van de brownies blijven lekker zacht, terwijl de noten en de karamel juist een heerlijke crunch geven.

Het recept van deze brownies is van Rudolph van Veen. De salted karamel is een eigen bedenksel. Of tenminste, ik kreeg een klein beetje hulp van onze goede vriend Maarten hoe ik dit het beste aan kon pakken. Dus Maart, ook zeker credits voor jou voor dit recept!

Nu zal ik ook weer even stoppen met alle baksels ok? De laatste tijd heb ik jullie nogal overspoeld met zoete gerechten, terwijl ik hier normaal juist niet zo van ben. Vanaf nu dus weer andere gerechten. Maar op deze lekkere Valentijnszondag kan ik alleen maar zeggen: maak deze brownie nog even, en maak je partner/familie/vrienden/collega’s (morgen) erg blij.

 

Dit heb je nodig voor 1 brownievorm (ongeveer 16 stuks):

Voor de karamel:

100 gr suiker

1/2 tl grof zeezout

 

Voor de brownie:

125 gr pecannoten

150 gr pure chocola, minimaal 70%, fijn gehakt

150 gr roomboter

3 eieren

150 gr bloem

375 gr suiker

 

Zo maak je het:

We beginnen met de karamel. Zet een klein pannetje met hierin de suiker op laag vuur. Raak de suiker niet aan, maar laat langzaam smelten en karameliseren. Aan het einde mag je een keertje doorroeren maar verder is het beter eraf te blijven. De karamel is klaar als ie helemaal gesmolten is, en een donker gouden kleur heeft. Giet de karamel op een siliconen bakmatje, smeer uit en bestrooi met het zeezout. Laat helemaal afkoelen en hak in heel kleine stukjes.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rooster de noten in een pannetje en hak ze daarna grof op de snijdplank. Smelt in de tussentijd de boter. Wanneer deze gesmolten is voeg je de chocola toe. Laat 10 minuten staan en roer dan goed door.

Klop de suiker samen met de eieren op tot een lobbig en romig mengsel. Voeg nu de bloem, chocola en een snufje zout toe en spatel goed door. Doe de noten en de karamel erbij en roer door. Giet het mengsel in een ingevet brownie bakblik. Schuif 30 minuten in de oven en laat wat afkoelen voordat je hem aansnijdt. De volgende dag is ie haast nog lekkerder omdat de karamel dan weer knapperig is geworden. Prima van te voren te maken dus!

Brownie

Print Friendly

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Rowan 15 februari 2016 at 17:50

    Ooooohhhh wat lekker! Dit klinkt heerlijk en ziet er ook nog eens ontzettend lekker uit!

    • Reply Sabine 21 februari 2016 at 20:40

      Dank Rowan! Laat je het weten als je ze gemaakt hebt? 🙂

    Geef een reactie

    Close