Bruine bonensoep

11 oktober 2016

bruine-bonensoep-2

Bij koud weer hoort soep, en dan het liefst deze bruine bonensoep!

Ik ben er weer. Na 3 weken Cuba en nog meer weken van blogstilte ben ik van plan weer actief te gaan bloggen. Ik vind het best spannend weet je dat? Alsof ik weer opnieuw moet beginnen. Ik heb zo ontzettend weinig geschreven afgelopen tijd dat ik weer even in moet komen. Maar he, komt best goed!

Waarschijnlijk zijn jullie super benieuwd naar mijn Cuba avontuur. Deze houden jullie van me tegoed, ik hoop dat ik het ergens in de aankomende 2 weken online kan zetten. Mocht je alvast het vervelendste gedeelte van de reis willen lezen, dan kan dat hier op Fabians blog. Ik ben van plan jullie vooral een beeld te geven van het prachtige land dat Cuba is. Dat we ook wat pech hebben gehad is ontzettend jammer, maar dat kan je helaas overal overkomen. Cuba was vooral heel mooi en bijzonder!

Maar boy wat is het weer wennen in Nederland. Zó koud gelijk! En dat terwijl het hier super heet was toen ik op vakantie was. Kan je je nu toch niet meer voorstellen? Al moet ik eerlijk zeggen dat ik het ook wel weer lekker vind. De dagen worden weer korter wat betekent dat ’s avonds de kaarsjes weer gezellig aan kunnen. En dat het koud wordt is ook wel weer lekker, want dan wordt het tijd voor stoofpotten, pompoen en soep!

Met die soep ben ik afgelopen weekend begonnen. Ik het zo’n zin in bruine bonensoep! Het recept van deze soep had ik eigenlijk vorig jaar al met jullie willen delen maar ik vond de foto stom, dus heb ik het even achter gehouden. Het is absoluut geen straf om deze soep nog eens te maken, hij is echt te lekker. Ik weet zeker dat deze bruine bonensoep aankomend seizoen regelmatig op tafel zal staan. Je moet alleen wel van te voren goed bedenken dat je deze soep wilt maken. De bonen moeten namelijk 12 uur weken, je kan dus niet last minute besluiten om dit te gaan maken. Wil je een hele snelle en heerlijk verwarmende soep? Maak dan deze mosterd-preisoep eens. Jam.

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 6 flinke kommen:

500 gr gedroogde bruine bonen

2 grote uien, fijn gesnipperd

200 gr zuurkoolspek, in kleine reepjes

2 knoflooktenen, geperst

1/2 knolselderij, geschild en in kleine blokjes

2 grote aardappels, geschild en in kleine blokjes

1 winterpeen, geschild en in kleine blokjes

1 prei, in ringen en goed gewassen

bosje selderij

2 laurierblaadjes

2 kruidnagels

1 klein blikje tomatenpuree

4 rundvlees bouillonblokjes

2,5 l kokend water

2 a 3 tl sambal

worchester

1 rookworst, in plakjes

 

Zo maak je het:

Laat de bruine bonen weken in 2 l water voor ongeveer 12 uur lang. De soep maken we de volgende dag.

Doe het spek en de ui in een grote pan en bak aan totdat het spek wat bruin begint te worden. Voeg de knoflook toe en bak nog even kort mee. Voeg nu de peen, prei, aardappel, knolselderij, selderij, kruidnagel en laurier toe en laat een paar minuten doorwarmen. Voeg het blikje tomatenpuree toe en roer goed door. Doe nu de bouillonblokjes en de bonen in de pan en overgiet met het water. Breng aan de kook, zet het vuur zacht en laat zeker 2,5 uur trekken. Roer wel af en toe.

Haal het deksel van de pan en voeg de rookworst toe aan de soep. Deze moet ongeveer 15 minuten mee warmen. We gaan de soep nu ook op smaak brengen. Doe de sambal in de soep en voeg worchester, peper en zout naar smaak toe. De soep mag best een beetje pit hebben dus wees niet te voorzichtig, maar proef goed wat jij lekker vindt.

Haal de kruidnagel, laurier en selderij uit de pan. Je kunt de soep nu serveren, maar de volgende dag is ie nog lekkerder!

bruine-bonensoep-3

 

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Anne Baarssen 14 oktober 2016 at 08:57

    Yum, heerlijk recept voor deze koude dagen. Thnx!

    • Reply Sabine 16 oktober 2016 at 13:27

      Graag gedaan Anne!

  • Reply Tijl Uylenspiegel 25 oktober 2016 at 15:50

    Goed recept, 1 kanttekening, je kunt ook een blik of een pot bruine bonen gebruiken, voor de smaak maakt het niets uit.

    • Reply Sabine 29 oktober 2016 at 14:13

      Hoi Tijl, dankjewel. Klopt voor de smaak zal het niet veel uitmaken, maar deze koken veel eerder stuk. Omdat ik de soep 3 uur op heb staan kies ik voor gedroogde bonen. Groeten, Sabine

    Geef een reactie