Chocolade, sinaasappel en gezouten karameltaart

1 februari 2015

Chocola sinaasappeltaart

Mmmmm!!

Hoera, Cuisine van Sabine bestaat vandaag 1 jaar! Een jaar waarin mijn site behoorlijk gegroeid is. Niet alleen in omvang van recepten, maar ook in kwaliteit van het eten, kwaliteit van de fotografie en in bezoekersaantallen. Ik vind het zo leuk dat jullie me weten te vinden! Wat begon met het idee om mijn lievelingsrecepten te verzamelen en met wat belangstellenden te delen is inmiddels toegenomen tot serieuze aantallen. En dat moet natuurlijk gevierd worden! Daarom maakte ik een heerlijke chocoladetaart met sinaasappel en gezouten karamel. Een super lekkere combi waar ik heel blij van word!

Chocola en sinaasappel vind ik een heerlijke combinatie. Maar chocola en karamel vind ik ook lekker samen. En karamel en sinaasappel ook. Ik had deze drie nog nooit samen in een taart gegeten, maar besloot het gewoon eens te proberen. Op de site van de BBC vond ik een chocolade sinaasappeltaart die me wel aanstond. Ik besloot het iets aan te passen zodat er een flinke laag karamel tussen zou komen. Of het helemaal gelukt is? Eerlijk gezegd hoorde het deeg niet donker te zijn, deze heb ik aan laten branden doordat ik tegelijk karamel, gesmolten chocolade en een mooie bodem wou maken. Een goede planning is bij deze taart dus van belang! Dat de bodem verbrand is proef je gelukkig niet erg, maar ik raad aan om de bodem wel goed in de gaten te houden.

Verder zal je met het uitrollen van het deeg merken dat deze snel uit elkaar valt. Dit is niet erg, je kan hem gewoon in stukje in de taartvorm plakken. Je ziet hier uiteindelijk niets van. Laat je niet afschrikken door het recept, gewoon maken! Het is echt heel erg lekker.

 

Dit heb je nodig voor 1 taart:

Voor de bodem:

100 gr bloem

50 gr poedersuiker

50 gr boter, in blokjes

1 eigeel (maat L)

 

Voor de chocoladevulling:

75 gr boter

115 gr pure chocolade, fijn gehakt

115 gr rietsuiker

55 gr bloem

4 eieren (maat M)

de schil van 1 sinaasappel, geraspt

 

Voor de sinaasappelvulling:

25 gr boter

50 gr witte chocolade, fijn gehakt

de schil van 1 sinaasappel, geraspt

35 gr rietsuiker

25 gr bloem

2 eigeel (maat M)

 

 

Voor de karamel:

1 blikje gecondenseerde melk

60 gr boter

4 el bruine suiker

1/2 tl zeezout

 

Hoe maak je het:

We maken eerst de bodem. Meng de bloem, poedersuiker, een snufje zout en boter door elkaar. Dit kan in de mixer maar ook met de hand. Als je het met de hand doet gebruik dan duim en wijsvinger om de boter door de bloem te kneden. Het moet er uiteindelijk uitzien als een soort broodkruim. Voeg dan het eigeel en een tl koud water toe. Mixen totdat je een mooi deeg hebt. Leg het een half uur in plastic folie in de koelkast.

In de tussentijd maken we de chocoladevulling. Zet een pan water op en als het kookt zet je er een kleiner pannetje in. De chocola en boter mogen erin, we smelten deze au bain marie. Als het gesmolten is en goed gemengd haal je de pan van het vuur en mag je de suiker, sinaasappelschil en bloem toevoegen. Roer goed door. Meng nu 1 voor 1 de eieren erdoor. Zet het mengsel even aan de kant.

Next is de sinaasappelvulling. Ook dit keer smelten we de witte chocolade en de boter au bain marie. Wanneer het mooi gesmolten en gemengd is haal je het van het vuur en voeg je de suiker, bloem en sinaasappel toe. Meng de eidooiers er 1 voor 1 door en zet ook dit mengsel even aan de kant.

Verder met de bodem. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een taartvorm in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een mooie cirkel, 5cm groter dan je taartvorm. Breekt het deeg? Geeft niet, dan plak je het er gewoon in stukken in. Dit zie je uiteindelijk toch niet meer. Leg het deeg in de bakvorm, druk aan en prik in met een vork. Leg er nu een stuk bakpapier met bakknikkers op: we gaan nu blind voor bakken. Schuif de taart 8 minuten in de oven en controleer of hij niet te donker wordt. Zodra het deeg te donker wordt, of na 8 minuten, haal je hem eruit. Haal het bakpapier en de knikkers weg en zet de taart nogmaals 5-7 minuten in de oven of totdat hij mooi goudbruin is. Controleer goed!

In de tussentijd maken we de karamel. Zet een pannetje op het vuur en smelt hierin de boter. Voeg de suiker toe en roer goed door. Schenk de gecondenseerde melk erbij en blijf constant roeren. Het is de bedoeling dat de karamel mooi dik wordt zodat ie niet gaat lekken wanneer je de taart aansnijdt. Roer met een garde, ook goed over de bodem. Kijk tussendoor even bij je taartbodem! Is de karamel mooi dik, haal m dan van het vuur. Zorg dat de karamel direct gebruikt kan worden, anders wordt ie hard en kan je hem niet meer uitsmeren.

Zet de taartbodem neer en giet de karamel erop. Bestrooi met ongeveer een halve tl zeezout. Giet het chocolademengsel erop en smeer uit. Doe de sinaasappelvulling in een spuitmondje en verdeel over het chocolademengsel. Schuif de taart een minuut of 10 in de oven, of totdat ie gestold is maar in het midden nog licht wiebelig.

Laat afkoelen en geniet!

 

Chocola sinaasappeltaart 2

Print Friendly

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Judith - myfoodblog.nl 4 februari 2015 at 21:04

    sinaasappel en chocolade <3

  • Geef een reactie

    Close