Dutch baby

3 mei 2020

Dat is leuk! Nu even geen recept van Sabine, maar een gastblog van Fabian (overigens wel uit dezelfde cuisine als  die van Sabine). Hij maakte een Dutch Baby. Een tip voor Moederdag!

Volgende week is het Moederdag (10 mei) en op deze dag worden moeders in het zonnetje gezet. Dat begint natuurlijk met ontbijt op bed. Zoals jullie misschien wel weten is het dit jaar voor het eerst dat Sabine moeder is. Afgelopen december werden wij ouders van Thies en daarom ben ik dit jaar ook ‘verplicht’ om mijn kookkunsten te gebruiken om een lekker ontbijt op bed te toveren. Als jullie het niet doorvertellen aan haar: Sabine krijgt volgende week een Dutch Baby als ontbijt.

Op zoek naar recepten voor Moederdag

Dat was een grapje. Natuurlijk weet Sabine al wat ze krijgt. We hebben dit recept namelijk al een paar keer gemaakt, om te kijken hoe je deze het beste kunt maken. Sinds kort zijn we weer begonnen met recepten te delen op Cuisine van Sabine (ik ben trots op Sabine!) en waren op zoek naar een recept die we voor Moederdag konden delen met jullie. Recepten voor speciale dagen worden altijd massaal gemaakt, zien we in de statistieken. Zo worden er bijvoorbeeld met Pasen gigantisch veel Croissantkransen gemaakt. Wij weten het zeker. Dit wordt wéér zo’n toppertje!

Wat is een Dutch Baby?

Een Dutch Baby is een gerecht uit Amerika. Het is een soort pannenkoek, gekruist met een omelet en soufflé. In tegenstelling tot de pannenkoeken zoals wij die kennen (die plat zijn) komt een Dutch Baby omhoog. Ook nog eens op plekken waar je het niet verwacht (de randen, maar ook in het midden). Erg leuk om naar te kijken terwijl hij nog in de oven staat. Inderdaad: je maakt hem niet op het gasfornuis, maar in de oven! De oorsprong van een Dutch Baby heeft overigens niets met ons kleine kikkerlandje te maken. Geef het beestje een naampje: hij wordt ook wel eens German Pancake genoemd. Snap jij het nog?

Dit heb je nodig voor 1 Dutch Baby

Voor ongeveer 2 tot 3 personen

3 eieren

150 ml melk

75 gram bloem

1 tl vanille extract

Snufje zout

1 tl kaneel

Snufje nootmuskaat

50 gram boter

 

Voor de topping:

50 gram fijne suiker

Rasp van een halve citroen

Lekker wat frambozen (naar eigen smaak, ander fruit kan natuurlijk ook!)

Ongeveer 3 eetlepels crème fraîche (naar eigen smaak)

Verder nodig: een (gietijzeren) koekenpan die in de oven kan.

 

Hoe maak je een Dutch Baby?

Verwarm je oven op 225 graden en zet een gietijzeren koekenpan in de oven, zodat deze alvast heet kan worden.

Meng de 50 gram suiker met de citroenrasp als eerste, zodat de citroensmaak in de suiker kan trekken.

Klop 3 eieren los tot het mengsel een mooie egale kleur heeft en er kleine bellen ontstaan op het eimengsel. Let op: klop niet te lang! We hebben dit recept nu 4 keer gemaakt en kwamen tot de ontdekking dat wanneer je te lang door blijft kloppen dat de Baby wel naar boven komt in de pan, maar niet zoals je wilt. Het blijft dan namelijk een platte soort cake. De smaak is dan nog steeds goed, maar je wilt juist dat de randen omhoog komen.

Wanneer de eieren los geklopt zijn voeg je de melk, bloem, vanille extract, zout, kaneel en nootmuskaat eraan toe. Dit moet je even snel mengen en dan is je beslag klaar om de pan in te gaan.

Doe de boter in de pan en wacht tot de boter is gesmolten en deze goed heet is (boter stopt dan met borrelen). Giet vervolgens het beslag in de pan. Doe de oven snel dicht om te voorkomen dat er teveel warmte ontsnapt. Laat dit tussen de 15 en 20 minuten in de oven staan. De tijd dat de Dutch Baby in de oven moet is afhankelijk van hoe heet jouw oven is. In verschillende recepten werd aangeraden om 20 minuten te doen, maar in onze oven wordt de Baby dan veel te bruin. Wij doen hem 15 minuten. Houd het dus in de gaten.

Wanneer de Baby klaar is, wordt het tijd om hem te beleggen. Strooi de citroensuiker eroverheen, leg er lekker wat frambozen op en de 3 eetlepels crème fraîche.

Mannen, als jullie hiermee geen punten scoren bij jullie vriendin/vrouw, dan weet ik het ook niet meer!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Brownie met sinaasappelcheesecake - Cuisinevansabine.nl 10 mei 2020 at 10:57

    […] door mijn mannen verrast met een ontbijt op bed. Fabian had het al verklapt: ik kreeg een heerlijke Dutch Baby. Mmmm! Ook nog een cadeau, namelijk het kookboek Licht! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Ik schreef […]

  • Reply Rian 10 mei 2020 at 13:14

    Als lunch de Dutch Baby gemaakt: was heerlijk! 15 minuten is inderdaad genoeg.

  • Geef een reactie