Eiwitten kloppen

19 januari 2014

Eiwit kloppen

Eiwitten kloppen is lastig. Maar niet getreurd: oefening baart kunst! Lees hier tips voor perfect geklopte eiwitten.

Voor perfecte eiwitten zijn er een aantal dingen die je wel en niet moet doen. Hierbij de tips:

– Gebruik verse eieren. Deze zijn het makkelijkst op te kloppen en zullen de grootste hoeveelheid geklopte eiwitten geven.

– Split de eieren elk apart boven afzonderlijke schaaltjes. Mocht er dan per ongeluk toch wat eigeel bij komen, dan hoef je niet alles weg te gooien. Gebruik dit eiwit dan ook echt niet: de eiwitten zullen niet stijf genoeg worden.

– Gebruik een metalen of glazen schaal. Plastic is niet vetvrij genoeg dus gebruik dit niet.

– Ontvet de schaal en je mixer en garde met citroensap. Dit doe je door een citroen doormidden te snijden en het snijvlak door bijvoorbeeld de schaal te wrijven. Dit ontvetten is belangrijk, want in een vette schaal zullen je eiwitten nooit stijf worden.

– Gebruik en een garde en een handmixer. Het is belangrijk dat je rustig begint met het kloppen dus start met de garde. Dit doe je een aantal minuten, totdat het eiwit lobbig is. Hierna kan je verder gaan met de handmixer. Uiteraard kan je dit ook  met een keukenmachine doen als je wilt. Begin dan op de rustigste stand, en zet hem later hoger.

– Voeg de suiker rustig en geleidelijk toe terwijl je de eiwitten blijft kloppen. Doe dit niet direct aan het begin want dan zullen de eiwitten inzakken. Wanneer het steviger begint te worden kan je het eerste deel toevoegen. Het zal de eiwitten helpen om stijver te worden. Doe dit in delen en gooi dus niet alles in een keer in de kom.

– De eiwitten zijn klaar wanneer je de ultieme test kan doen: het op z’n kop houden van de kom. Wanneer het mengsel niet beweegt dan is het klaar!

– Moeten er andere ingrediënten door je eiwitten? Doe dit dan helemaal op het laatst en spatel dit er heel voorzichtig doorheen. Doe je dit te snel en te lomp dan sla je de lucht uit je eiwitten. Spatel niet te lang, zo houdt je de luchtigste eiwitten.

– Het allerbelangrijkste: heb geduld. Het is echt niet raar als het de eerste keer mislukt, probeer het gewoon opnieuw. Uiteindelijk zal het lukken!

Eiwit mengen

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Perencake met speculaas & custard - Cuisinevansabine.nl 5 november 2017 at 10:45

    […] kom de 6 eiwitten met een snuf zout op totdat ze stevig zijn (voor tips om eiwitten te kloppen kijk hier). Spatel het eiwitmengsel door het beslag, prober het zo luchtig mogelijk te houden maar zorg dat het […]

  • Geef een reactie