Foodblogswap: Empanadas

28 januari 2015

Empenada

Tijd voor de tweede foodblogswap. Dit keer heerlijke empanadas!

En toen was het alweer tijd voor de maandelijkse Foodblogswap. Vorige maand maakte ik een heerlijke baklava, dit keer mocht ik iets koken van Roots and Foods. Roots and Foods is de foodblog van twee zussen met Chileense én Nederlandse roots. In de afgelopen jaren hebben ze naar eigen zeggen veel recepten bij elkaar gehamsterd die ze graag op hun blog met je delen. Lekkere, makkelijke en snelle gerechten, dat is wat je op hun site veel tegen komt. Nou, wat wil je nog meer?

Bij mijn zoektocht op hun blog naar een recept dat ik graag zou maken stuitte ik eigenlijk direct al op de empanadas van Oma Luco. Empanadas stonden al een tijdje op mijn lijstje, ik heb namelijk 2 collega’s van de Antillen die met verjaardagen altijd op een soortgelijk pasteitje trakteren. En dat vind ik me toch lekker! Daarom leek dit me een mooie kans om het eens te proberen.

Ik zag dat deze pasteitjes bij een eerdere foodblogswap ook al eens gemaakt waren door een ander blog. Zij gebruikte boekweitmeel ipv gewone bloem. En eerlijk gezegd baarde de geplaatste foto’s en het bericht me wat zorgen: het zag er nogal droog en niet zo heel erg als een empanada uit. Nu weet ik niet of dit kwam door het gebruik van een ander soort bloem, maar ik besloot het zekere voor het onzekere te nemen en de verhoudingen van het deeg wat aan te passen. Zo gebruikte ik véél meer boter, waardoor de kans op droge empanadas een stuk kleiner werd.

De vulling, door Roots and Foods ook wel Pino genoemd, heb ik behoorlijk hetzelfde gehouden. Ik heb alleen het eitje weggelaten en olijven en feta toegevoegd. Ook gebruikte ik wat meer kruiden. Met het maken van de pasteitjes (een stuk of 20) kwam ik erachter dat ik niet voldoende gehaktmengsel had om alle pasteitjes te vullen. Daarom heb ik er een aantal met stukjes noot, feta en chili gemaakt. Zo die waren ook lekker! Vul ze dus gerust met wat je wilt, echt (bijna) alles is er lekker in.

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 20 empanadas:

500 gr bloem

200 gr koude boter

1 tl bakpoeder

2 tl zout

2 eieren, waarvan 1 om te bestrijken

1,6 dl water

 

300 gr gehakt

2 uien, gesnipperd

2 tenen knoflook, geperst

volle hand rozijnen

2 a 3 el lekkere kleine zwarte olijven, door de helft

1 tl kaneel

1 tl komijn

1 tl paprikapoeder

stuk feta

scheutje tabasco

scheutje worchester

 

Zo maak je het:

Meng de bloem, bakpoeder, het zout, de boter, 1 ei en het water door elkaar. Kneed goed tot een egaal deeg en zet een half uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de uien en knoflook glazig, voeg dan het gehakt en de kruiden toe en bak mee. Voeg de rozijnen toe en breng het mengsel op smaak met tabasco, worchester, peper en zout. Voeg als laatst de olijven toe.

Rol het deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 2 a 3 mm dik op een met bloem bestoven aanrecht. Heb je geen deegroller? Gebruik dan bijvoorbeeld een wijnfles waar je wat folie om heen wikkelt, werkt prima! Pak een schaaltje van ongeveer 12 cm doorsnede en steek rondjes uit het deeg.

Schep wat van het gehaktmengsel in het midden van het deegrondje. Brokkel wat feta over het gehakt. Vouw het deeg dubbel (tot een halve cirkel) en druk de randjes goed dicht met een gebaksvorkje. Er mogen geen kieren inzitten! Herhaal tot al het deeg en je vulling op is. Klop het ei dat je nog over hebt op en besmeer je empanadas er mee. Schuif de empanadas ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven. Eet warm of koud.

 

Print Friendly

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie

Close