Gestoofde Italiaanse kip

10 november 2014

IMG_9794t

Perfect voor een lekkere herfstavond!

Hallo! Daar ben ik weer! Na weken radiostilte hier dan mijn eerste blogbericht vanuit het nieuwe huis. Een nieuw huis met een prachtige keuken, lees: grote oven, groot aanrechtblad, en mijn nieuwe vriend de vaatwasser. Wat een genot om hier te koken! Afgelopen weekend was het eerste weekend dat we gasten kregen om te eten. Tijd dus om weer eens wat lekkers te maken!

Gezien het mooie herfstweer (lekker zonnetje maar toch best een beetje koud) vond ik het tijd voor een lekkere stoofpot. Maar wel eentje die vrij rap klaar was, zo heel veel tijd had ik niet. Vandaar dat het een stoofpot met kip is geworden. Wel een met een Italiaans tintje: wijn, olijven, salie en rozemarijn waren goed vertegenwoordigd in dit gerecht. Ik moet zeggen dat het echt een succes was, we hebben heerlijk zitten eten. Ik had de kip samen met deze heerlijke smashed potatoes en een groene salade geserveerd. Dat kon nu, want eindelijk past er meer dan 1 ding in de oven!

Ik had 1 poot en lekker veel saus over. Deze hebben we de volgende dag samen met wat groenten opgewarmd en met pasta gegeten. Jammie!

 

Dit heb je nodig voor 6 personen:

6 kippenbouten

400 ml rode wijn

6 tenen knoflook waarvan 3 geperst

2 uien, gesnipperd

2 stengels bleekselderij, fijn gesneden

1 blikje ansjovis, gesneden

paar eetlepels lekkere olijven

bloem

400 ml tomatenblokjes

400 ml gepelde tomaten

bosje salie

bosje rozemarijn

 

Zo maak je het:

Giet de wijn in een platte schaal en voeg 1 ui, de kruiden en de ongeperste tenen knoflook toe. Leg de kip erin en laat minimaal 1 uur, maar liever een nacht marineren. Gooi de marinade niet weg!

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe wat bloem op een bord en dep de kip aan alle kanten goed in de bloem. Verwarm wat olie in de braadpan en bak de kip rondom knapperig. Je kan dit in delen doen, het hoeft niet allemaal in een keer. De kip hoeft niet gaar, de bedoeling is dat je een lekker korstje krijgt. Leg de kip op een bord even apart.

Fruit de ui, knoflook, bleekselderij en ansjovis even aan. Wanneer ze mooi glazig worden voeg je de rode wijn marinade en beide blikken tomaat toe. Zet het vuur hoog en laat de saus een paar minuten inkoken. Breng op smaak met peper, zout en evt wat chili. Voeg nu de kip en olijven toe, en schuif de pan in de oven. Dit kan zonder deksel. Het is lekker als je zorgt dat aan het einde van de oventijd alle kip boven de saus uitsteekt, zo krijg je een lekkerder korstje. Na ongeveer 1,5/2uur is je kip zo gaar dat ie van het bot valt.

 

Print Friendly

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Henriëtte Hijwegen 10 november 2014 at 21:46

    Hoi Sab, lijkt me heerlijk. Ga het zeker uit proberen. Liefs van je moedertje

  • Reply Geerten Zoetelief 11 november 2014 at 09:52

    Hoi Sabien, Rie, Jasper en ik waren de gelukkigen die dit heerlijke gerecht met jou en Fabian mochten proeven! Echt lekker! Een heuse aanrader!!! En gezellig was het! xxx

  • Reply Italiaanse Stoofkip | Piccanti 26 februari 2015 at 15:21

    […] de foodblogswap van februari liet ik me inspireren door een recept van Cuisine van Sabine. Er is heel veel lekkers te vinden op de blog van Sabine maar haar gestoofde Italiaanse kip trok […]

  • Geef een reactie

    Close