Gezonde kapsalon

13 maart 2016

Kipsalon1

Een gezonde variant van de kapsalon!

Een gezonde kapsalon, ook wel kipsalon, is dat niet fijn? Op basis van zoete aardappel, kip, magere kaas en knoflooksaus van Griekse yoghurt. Wat een uitkomst!

Hoe vaak eten jullie kapsalon? Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit zelden eet. Toen ik wat jonger was (lees: vaker uit ging), schoof ik er wel regelmatiger eentje naar binnen. Een kapsalon staat voor mij namelijk gelijk aan iets te veel drankjes drinken, en dan maling hebben aan het aantal calorieën dat je naar binnen werkt. Herkenbaar? Ik denk het wel haha! Want een kapsalon is een van de meeste gegeten snacks na het uitgaan. Nu ik wat braver ben geworden eet ik het zelden nog, maar toch had ik zin om eens te kijken of ik er een gezondere versie van kon maken.

Een kapsalon is opgebouwd uit een aantal lagen: friet, kebab, kaas, een klein beetje sla en flink wat knoflooksaus. Aantal calorieën? Schrik niet: een grote portie kapsalon bevat ongeveer 1800 (!) calorieën. Een kleine portie ongeveer 1200, en dat vind ik eerlijk gezegd ook wat te veel om zonder na te denken naar binnen te schuiven. Dat moest anders kunnen.

Ik heb een tweetal versies gemaakt om te testen. Eerst een met friet van gewone aardappel en daarna met zoete aardappel. De zoete aardappel won het duidelijk van de gewone pieper, dus deze hebben we als friet genomen. Ik gebruikte uiteraard niet de vette kebab, maar koos voor kip. Kippendijen zijn het lekkerst, maar zijn wel iets vetter dan kipfilet. Ik koos daarom dit keer voor kippenhaasjes, een mager stukje vlees en lekkerder dan de grote filets. Verder magere kaas, veel sla en groenten en een knoflooksausje op basis van Griekse yoghurt. Klaar is je gezonde kapsalon!

Ik maakte mijn eigen kruidenmix. De ingrediëntenlijst lijkt dus behoorlijk lang. Schrik hier niet van, maar investeer in je kruiden. Veel lekkerder om zelf je kruidenmixjes te maken! Veel van deze kruiden kan je ook gebruiken om zelf nasi te maken.

Deze gezonde kapsalon versie heeft ongeveer 625 calorieën en bevat 32% koolhydraten, 31% vetten en 37% eiwitten.

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

1 grote zoete aardappel (of 2 wat kleinere)

2 el zonnebloemolie

350 gr kipfilethaasjes, in kleine reepjes gesneden

1 ui, gesnipperd

1/2 rode paprika, in kleine stukjes

3 tenen knoflook, geperst

1 tl sambal

1/3 tl kaneel

1/2 tl paprikapoeder

1/2 tl komijnpoeder

1/3 tl nootmuskaat

1/2 tl gemberpoeder

1/2 tl kurkuma

80 gr geraspte 30+ kaas

2 grote handen ijsbergsla

stuk komkommer, in kleine blokjes

stuk of 12 cherry tomaatjes, in stukjes

klein rood uitje, gesnipperd

4 el Griekse yoghurt

2 tenen knoflook, geperst

 

Zo maak je het:

We beginnen met de zoete aardappel friet. Zet de oven op 225 graden. Was de zoete aardappel goed, en snijd in dunne frieten. We laten de schil er aan zitten, dan worden je frietjes knapperiger. Besprenkel de frietjes met de zonnebloemolie en wat zout. Zorg dat alle frietjes goed door de olie geraakt zijn. Leg ze op een metalen bakplaat met een velletje bakpapier en schuif een minuut of 20/25 in de oven. Hussel ze tussendoor goed om. Zorg dat de frietjes niet over elkaar liggen. De friet is klaar wanneer ze bruinig en knapperig zijn. Haal ze uit de oven.

Als de friet klaar is zet je de oven terug naar 175 graden.

Bak de ui en paprika totdat de uitjes wat glazig worden. Voeg de kip, alle kruiden, sambal en 3 tenen knoflook toe en bak totdat de kip zo goed als gaar is. Breng op smaak met peper en zout. Pak 2 kleine ovenschaaltjes en beleg de bodem met de friet. Schep de kip erop en bestrooi met de kaas. Schuif de schaaltjes 7 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is.

Maak in de tussentijd de knoflooksaus. Meng de yoghurt met 2 tenen knoflook. Haal de kapsalon uit de oven en beleg met de sla, komkommer, tomaat en ui. Schep er een flinke el knoflooksaus op en serveer.

 

Print Friendly

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply De gezondere variant van onze favoriete fast foods 26 februari 2017 at 14:30

    […] Kapsalon […]

  • Geef een reactie

    Close