Gezouten karamel & chocolade tartelettes

7 mei 2017

Food hemel.

Over precies een weekje is het alweer moederdag. Tijd om je moeder in het zonnetje te zetten! Natuurlijk is het altijd leuk om een mooi cadeautje voor je moeder te kopen. Maar heb je er ook wel eens aan gedacht om wat lekkers voor haar te maken? Vandaag geef ik je een recept voor het perfecte moederdag taartje. Tenminste, als je moeder van gezouten karamel en chocolade houdt. Ik denk dat ik mijn moeder er niet zo blij mee maak haha, maar hopelijk die van jullie wel.

Tartelettes vind ik echt een van de leukste taartjes die er zijn. Mini taartjes, zodat iedereen zijn eigen taartje heeft. Je kan ze vullen met van alles! Vorig jaar maakte ik ze al eens met witte chocolade en frambozen. Heerlijk, en zo feestelijk! Het leuke is dat je de vulling helemaal naar je hand kunt zetten. Chocolade, fruit, noten, room.. Alles kan. De bodem kan je hetzelfde laten, wel zo makkelijk.

Gezouten karamel is behoorlijk hot de laatste jaren. Nadat Tony Chocolony de reep karamel zeezout introduceerde is Nederland in de ban van deze smaken. Ik zelf ook, ontzettend lekker vind ik het. Daarom besloot ik het eens in deze tartelettes te gieten. En met succes, want wat zijn ze lekker. Heerlijk zachte karamel, knapperige noten en dan de romige chocolade. O en natuurlijk het zoutige, yum. Deze taartjes zijn echt hemels.

Trek wel voldoende tijd uit voor de taartjes. De karamel moet 3 uur opstaan, en de chocolade moet opstijven. Een dag van te voren maken is dan ook het beste!

Ik maakte de helft van de tartelettes met pecannoten en de andere helft zonder noten, beiden heerlijk.

 

Dit heb je nodig voor 8 taartjes:

1 blikje gecondenseerde melk (je houdt wat over)

125 gr boter op kamertemperatuur

50 gr fijne suiker

200 gr bloem

1 ei

snufje zout

150 gr melk chocolade

150 ml slaagroom

noten naar keuze, ik gebruikte pecannoten, 5 of 6 per taartje

zeezout

 

Zo maak je het:

Zet een pan met heet water op. Haal het wikkel van de gecondenseerde melk en leg het blik in het water. Zodra het water kookt zet je de wekker op 3 uur. Zorg dat het blik constant onder water staat, anders kan ie ontploffen. Haal het blikje na 3 uur uit het water en zet even weg.

Klop de suiker samen met de boter tot een romig mengsel. Voeg het ei toe, en beetje bij beetje de bloem toe. Voeg een snufje zout toe en mix nog even goed door. Schep het boterige deeg in een schaal en schuif 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal het deeg uit de koelkast en maak 8 gelijke bolletjes. Vet de tartelette vormpjes in met wat boter en verdeel het deeg netjes in het vormpje. Zorg dat het gelijkmatig is zodat je deeg overal goed gaar wordt. Prik gaatjes in de bodem met een vork en schuif de taartjes 5 minuten in de oven. Zet nu de oven op 180 °C en bak de taartjes nog 12 tot 15 minuten totdat het deeg mooi gaar en bruin is. Haal ze uit de oven, laat wat afkoelen en haal ze dan uit het vormpje. Laat nu helemaal afkoelen.

Doe de slagroom in een pannetje en verwarm tot aan de kook. Breek alle chocolade in stukjes en leg in een bak, giet de slagroom eroverheen en zet met een deksel erop ruim 5 minuten aan de kant. Roer nu goed door tot een mooie gladde chocolade.

Maak het blikje gecondenseerde melk open en schep de karamel in een bakje. Bestrooi met een 1/2 tl zeezout en roer goed door. Schep een lepel van de karamel in de tartelettes. Leg de nootjes op de karamel, en giet de chocolade eroverheen. Zet de taartjes een paar uur maar het liefst een hele nacht in de koelkast om op te stijven. Voor het serveren bestrooi je ze met nog een paar zoutkorrels.

Print Friendly

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie

Close