Granola met banaan en chocolade

24 april 2016

Homemade granola 1Deze granola met banaan en chocolade is een feestje om te eten!

Wat is jullie favoriete ontbijt? Ik eet vaak hetzelfde: magere kwark met honing en soms wat nootjes. Af en toe doe ik eens gek en maak ik warme havermout, ook met honing, kaneel, en als ik écht gek doe weer wat nootjes. In het weekend maak ik wel eens iets anders omdat ik dan veel meer tijd heb. Voor door de week vind ik dit lekker makkelijk en snel. En ook voedzaam en redelijk laag in calorieën. Maar soms wil je wel eens iets anders niet?

Toen we in Gent waren gingen we alle ochtenden lekker uitgebreid ontbijten. Het ontbijt bevatte altijd een yoghurtje met granola en fruit. Erg lekker! Al moet ik zeggen dat de kwaliteit in de verschillende zaakjes soms wel verschilde. Ik bedacht me dat ik dat thuis ook wel eens kon maken. Wist je dat het echt super simpel om te maken is?

Er zitten een paar grote voordelen aan zelf granola maken. 1= de smaak. Echt zó veel lekkerder dan uit een pakje. Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf welke smaken je toevoegt, zo wordt het echt jouw granola. Een pakje kan ook echt niet op tegen de smaak van vers geroosterde noten en havermout. Hemels. 2= de prijs. Een goede granola uit de winkel kost je aardig wat centen. Terwijl het helemaal niet zo duur is als je het zelf maakt! Een pak havermout is bijna gratis, qua nootjes koop je gewoon wat grote hersluitbare zakjes die je later weer opnieuw gebruikt.

Ik maakte mijn granola met walnoten, paranoten en pecannoten. Waarom? Deze had ik nog in huis. Heb jij juist hazelnoten of amandelen liggen, dan gebruik je natuurlijk die. Een ideaal recept om wat restjes op te maken! Verder kan je nog zaden als zonnebloempitten, hennepzaad of pompoenpitten toevoegen. Of kokos, goji bessen en moerbeien. Leef je uit!

 

Dit heb je nodig voor 1 pot:

250 gr havermout

60 gr walnoten, grof gehakt

60 gr paranoten, grof gehakt

30 gr pecannoten, grof gehakt

1 tl koekkruiden

1/2 tl kaneel

zout

60 gr kokosolie, gesmolten

1 1/2 el honing (vloeibaar!)

40 gr pure chocolade (min 72%), in kleine stukjes gehakt

50 gr bananenchips, gehakt

3 el rozijnen

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier of siliconenmatje en leg even weg.

Meng de havermout met de walnoten, paranoten, pecannoten, koekkruiden, kaneel en een snuf zout door elkaar. Smelt de kokosolie en roer deze samen met de honing door je droge mengsel. Roer even snel, en kom er dan niet meer aan. Wanneer je er te veel aan zit (zoals ik), vallen die mooie klontjes weer uit elkaar en krijg je een heel losse granola. Maakt voor de smaak niet uit maar die klontjes zijn natuurlijk erg lekker! Stort je mengsel op je bakblik en schuif 10 minuten in de oven.

Na 10 minuten strooi je de chocolade over je granola en schuif je het weer terug in de oven. Kijk even goed wanneer het klaar is. De mijne had in totaal 20 minuten nodig maar misschien is je granola al wel met 15 minuten klaar. Haal je granola uit de oven en meng de banaan en rozijntjes erdoor. Laat helemaal afkoelen en schep de granola in een schone pot. Serveer met yoghurt of kwark.

Homemade granola 2

Print Friendly

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie

Close