Herderspastei

12 februari 2017

Ovenschotel2

Ultiem comfort food!

Heb jij wel eens een herderspastei of shepherds pie gegeten? Ik ben er gek op maar maak het eigenlijk te weinig. Ik vind het echt ultiem comfort food. Dat komt door het gehaktmengsel dat heerlijk naar rode wijn smaakt, de romige aardappelpuree en de cheddar die er bovenop ligt. Een herderspastei is niet erg gezond, maar wel mega lekker!

Vanaf morgen is een recept als deze meer uitzondering dan regel. Fabian en ik gaan onze levensstijl namelijk wat aanpassen. Afgelopen week heb ik de documentaire Forks over Knives gezien op Netflix, kennen jullie die? Ik vond het best wel confronterend. Ik moet eerlijk bekennen dat ik veganistisch eten altijd wat overdreven en zeurderig vond. Hoezo is er wat mis met een glas melk of bak kwark? En hoe kom je in vredesnaam aan voldoende eiwitten op sportdagen als je geen vlees of eieren mag?

Forks over Knives liet zien waarom bovenstaande eigenlijk niet klopt en waarom het alleen een excuus is om deze levensstijl te blijven hanteren. Samen met Faab heb ik besloten om meer balans in ons eetpatroon te brengen. Doordat Fabian veel voor supermarkten werkt hebben wij vaak veel vlees etc in huis. Het is dan heel makkelijk om deze stijl te blijven hanteren. Maar vanaf morgen wordt dit anders! Ik heb een weekmenu gemaakt waarin we het volgende bedacht hebben: ontbijt geheel plantaardig, lunch min 3x in de week plantaardig, 2 x plantaardige avondmaaltijd, 2x vis als diner en 2x vlees. Er is dan 1 dag waarop we spelingsruimte hebben ivm etentjes e.d. Ik ben echt super benieuwd of het bevalt en of het goed vol te houden is!

Er zal de aankomende tijd dan ook veel variatie in recepten zitten. Meer vega, meer vis. Ik heb echt zin om er mee aan de slag te gaan!

Deze herderspastei is perfect voor een vleesdag. Doordat je minder vlees gaat eten vind ik het wel belangrijk dat het vlees dat ik binnen krijg ook echt lekker is. Anders is het zonde! Van deze herderspastei word in ik ieder geval heel erg blij. Heerlijke smaken, lekker kazig. Perfect voor een etentje maar ook voor een avondje Netflixen.

Ik heb het traditionele recept trouwens iets aangepast. Geen bleekselderij, ik ben er niet gek op en dan blijft er weer zo’n hele stronk in de koelkast liggen. Ook wilde ik liever een snelle pastei en heb ik de stap van het pruttelen in bouillon weggelaten. De wijn maakt dat meer dan goed!

 

Ovenschotel4

Dit heb je nodig voor 4 a 5 personen:

1 winterpeen, in halve schijfjes

2 uien, gesnipperd

200 gr champignons, in plakjes

600 gr rundergehakt

3 tenen knoflook, geperst

3 el bruine saus (HP)

4 el Worchester

2 el bbq saus

2 el tomatenpuree

150 ml rode wijn

1 kg aardappels, geschild en in stukken

paar takjes tijm

1 tl sambal

100 gr erwten

160 ml melk

klont boter

klein beetje nootmuskaat

80 gr cheddar, geraspt

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 Β°C. Kook de aardappels in ruim water met zout. Giet af.

In de tussentijd fruit je de ui en winterpeen in een pan totdat de ui glazig is. Voeg het gehakt, de champignons, knoflook, takjes tijm en peper en zout toe en bak mee totdat het gehakt gaar is. Voeg nu de tomatenpuree, bbq saus, Worchester, bruine saus en sambal toe. Laat even warm worden en blus af met de rode wijn. Laat het mengsel 10 tot 15 minuutjes pruttelen. Roer op het laatst de erwten erdoor en verwijder de tijm.

Voeg de melk en boter toe aan de aardappels en stamp tot een mooie puree. Voeg de helft van de cheddar, een klein beetje nootmuskaat, peper en zout toe en proef of de puree op smaak is.

Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal en dek af met de aardappelpuree. Bestrooi met de rest van de cheddar en schuif de herderspastei 25 minuten in de oven.

Ovenschotel

Print Friendly

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Daan 12 februari 2017 at 13:30

    Wauw wat ziet dit er overheerlijk uit! Nooit aan gedacht dat je pastei ook zo kan maken, ik ga dit vanavond proberen. Ik vond trouwens deze webshop is dat ook iets voor jou? http://kookgereishop.nl

    • Reply Sabine 13 februari 2017 at 12:59

      Dank Daan, leuk dat je het gaat maken!

    Geef een reactie

    Close