Home made Zeeuwse Babbelaars

16 februari 2014

Zeeuwse babbelaars2

Dit is een perfect recept voor op zondag wanneer je ineens zin hebt om te bakken, maar er geen winkels open zijn. De ingrediënten voor dit heerlijke snoepje heb je gewoon in de voorraadkast!

Wat was ik hier als kind zijnde al gek op. Wanneer we in Zeeland waren kochten we op de markt altijd een doosje Zeeuwse Babbelaars. Of een lolly, die waren extra leuk. Een heerlijk karamel-achtig snoepje, die behoorlijk makkelijk te maken bleek! Ik kwam op het idee om dit zelf te maken doordat ik bij de kringloop een oud Babbelaars blikje vond. Hoe moeilijk kan het zijn dacht ik? Nou, het is zeker niet moeilijk, alleen is mijn eerste lading wel mislukt. Je moet namelijk de suiker tot een temperatuur van 150 graden laten komen, maar helaas gaat mijn thermometer maar tot 120. Toen heb ik het dus laten verbranden.. De tweede keer ging echter top. Het makkelijkst is wel wanneer je een stenen blad gebruikt om de karamel op uit te storten. Ik deed het op bakpapier, maar dit blijft toch een beetje plakken. Laat dit je echter niet afschrikken: zo erg was het ook weer niet.

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 40 snoepjes:

250 gr suiker

15 gr roomboter

15 ml azijn

5 ml water

 

Zo maak je het:

Leg, indien je geen stenen aanrecht hebt of over marmeren plaat beschikt, een blad bakpapier op een hittebestendige ondergrond. Doe alle ingrediënten in een pan en zet op middelhoog vuur. Wanneer de boter gesmolten is 1 keer goed doorroeren zodat het gemengd is, maar roer hierna niet meer. Laat het mengsel tot 150/160 °C komen. Heb je geen thermometer, dan moet je het mengsel eraf halen wanneer het diep bruin is, het een soort schuimlaagje heeft en het ietsje ingedikt is. Laat het niet te donker worden want dan ben je te laat.

Giet het mengsel dan op je aanrecht of bakpapier. Het is dan nog dun, maar zal snel stollen. Houdt het mengsel in beweging zodat het niet op de ene plek al stolt en op de andere niet. Wanneer het 70 °C is en je hebt hele vuurvaste handen, dan kan je doorgaan met het in beweging houden met je handen. Hierdoor krijgt de karamel een lichtere kleur en een mooie structuur. Heb je dat echter, net als ik, niet, ga dan door zoals hiervoor. Wanneer het taai begint te worden maak je mooie lange dunne strengen. Snijd hier de gewenste maat uit, en laat afkoelen. Snijd wanneer het nog een beetje zacht is anders gaat het niet meer.

Zeeuwse babbelaars3

Zeeuwse babbelaars1

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie