Lasagne met pompoen & spinazie

22 oktober 2017

Omdat het zo fijn is dat er weer volop pompoenen zijn!

Qua eten is de herfst misschien wel een van mijn favoriete seizoenen. En dat heeft eigenlijk alles met mijn lievelings groente te maken: pompoen. Bijna wekelijks eten wij wel iets met dit mooie oranje gewas. Ik eet bijna nooit een flespompoen, maar altijd die oranje bol. Die vind ik net even ietsje lekkerder, nootachtiger. Als je op mijn blog zoekt op het word pompoen dan zul je zien dat ik er al aardig wat recepten op heb staan. Pompoen is ook zo veelzijdig, je kan er mega veel recepten mee bedenken. Om jullie niet te overvoeren zal ik ook wat andere recepten delen hoor!

Pompoen is een gewas dat zich ook prima in je eigen groententuin laat planten. Op een beetje een compostachtige grond gaat ie als een malle. Behalve bij mij, ik had hele ieniemienie bolletjes, geen succes. Maar hoe leuk is het als je van anderen pompoen krijgt omdat ze er niet tegen aan kunnen eten? Toen ik pas op mijn werk kwam lag er een pompoen voor mij klaar op mijn bureau. Zie, dat is nou leuk op je werk komen. Much appreciated Ton!

Ik besloot iets te maken dat al een tijdje op mijn lijstje stond omdat het me zo ontzettend lekker leek. En wat bleek, het was ook nog zo. Lasagne met pompoen. Klinkt al fantastisch he? En dan zit er nog veel meer in! Want in deze lasagne met pompoen zit ook spinazie, gorgozola, hazelnoot en salie. Persoonlijk vond ik het een top combi! Zelfs Fabian die eigenlijk niet van blauwe kaas houdt vond het heerlijk.

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

1 flinke pompoen van ruim 1 kilo, pitjes eruit en in blokjes gesneden (niet schillen!)

gedroogde chili

2 tl venkelzaad

3 tl pikant paprikapoeder

olijfolie

 

40 gr boter

40 gr bloem

560 ml melk

bosje salie

 

2 uien, gesnipperd

3 tenen knoflook, geperst

1 tl venkelzaad

gedroogde chili

275 gr spinazie

2 el citroenolijfolie

 

50 gr hazelnoten, gehakt

50 gr gorgonzola

1,5 bollen mozzarella

salie

12 lasagnebladen

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de pompoen op een bakplaat en bestrooi met het venkelzaad, paprikapoeder, grof zeezout, chili en een scheut olijfolie. Schuif 30 minuten in de oven totdat de pompoen zacht is.

Maak in de tussentijd je bechamelsaus. Smelt de boter samen met een bosje salie in een pannetje maar laat deze niet bruin worden. Haal de salie er even uit en voeg de bloem toe. Roer het mengsel 1 minuut door totdat het dik maar niet gekleurd is. Haal de pan van het vuur, doe de salie terug en voeg rustig en geleidelijk de melk toe. Blijf ondertussen goed roeren. Zet de pan weer op het vuur (zet deze eventueel wat harder) en blijf roeren totdat de saus kookt en begint in te dikken. Laat de saus ongeveer 1 minuutje pruttelen, of totdat je een mooie dikke saus hebt. Breng op smaak met peper en zout. Zet aan de kant.

Verwarm wat olie in een pan en bak hierin de uien glazig. Voeg de knoflook en venkelzaad toe en bak even mee. Voeg nu de spinazie toe en laat deze slinken. Pas op dat je geen pap krijgt, je wilt de blaadjes nog zien! Breng op smaak met peper, zout, chili en citroenolijfolie. Zet ook even weg.

Haal de pompoen uit de oven en doe in een bak. Pureer ze met de stamper totdat ze gepureerd zijn. Zelf vind ik het lekker om wat stukjes te houden dus ik pureer grof. Begin nu je lasagne op te bouwen. Doe onderin de ovenschaal een spinazielaagje. Dek af met lasagnebladen. Schep hierop wat van je pompoenmengsel en bestrooi met wat hazelnoten. Dek af met lasagnebladen en herhaal deze stappen totdat je mengsel op is. Sluit af met een laag pompoen. Giet hier je bechamelsaus op, leg hier wat losse blaadjes salie in. Verdeel dan de gorgonzola en mozzarella erover en schuif 30  minuten in de oven. Eet smakelijk!

 

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Henriette 22 oktober 2017 at 12:03

    Hoi Sab,

    lijkt me heerlijk! Ga hem zeker proberen.

    XxX mam

    • Reply Sabine 24 oktober 2017 at 08:35

      Leuk mam! x

    Geef een reactie

    Close