Limburgs zuurvlees

23 november 2014

Limburgs Zuurvlees

Echt hoor, maken dit.

Ik had bedacht dat ik deze herfst en winter eens wat meer stoofgerechten zou gaan plaatsen. Ik vind dat toch altijd zo lekker! Op en top huiselijk, want de geur hangt al lekker de hele dag in het huis. En ook erg gezellig en lekker als je eters krijgt, want stoofvlees is altijd goed toch? Volgens mij mislukt dat bijna nooit.

Toen ik nog bij de Veluwse Bron werkte hadden we een kok uit Limburg die voor het personeelseten zorgde. Regelmatig kregen we dan heerlijk Limburgs zuurvlees voorgeschoteld, ook wel Zoervleisj. Wat vond ik dat lekker! Geserveerd met lekkere dikke frieten en salade, jam. Zelf gemaakt had ik het nog nooit, dus dat werd hoog tijd.

Ik heb dit recept natuurlijk niet zelf bedacht, ik heb meerdere recepten op internet bekeken en uit elk die ingrediënten gekozen die mij het lekkerst leken. Zo heb ik de gewone azijn vervangen door rode wijnazijn, zitten er zilveruitjes in, en heb ik er een lepel mosterd door gegooid. Het resultaat was een heerlijk zoet zurige en kruidige stoofpot. Ik serveerde hem met rode kool salade en zelfgemaakte frieten. Het recept dat ik nu maakte komt binnenkort, maar je kan ook rustig deze ovenfrieten serveren.

Als je dit recept wilt maken moet je dat wel tijdig bedenken, het moet namelijk minimaal 24 uur marineren.

 

Dit heb je nodig voor 6 personen:

1 kg riblappen of sukadelappen

500 ml rode wijnazijn

400 ml water

8 jeneverbessen, gekneusd

6 kruidnagels

6 laurierblaadjes

2 grote uien, in halve ringen

5 tenen knoflook, waarvan 3 geperst

5 el appelstroop

2 dikke plakken ontbijtkoek

1 grote el mosterd

evt wat suiker, honing of agave

2 el zilveruitjes

 

Zo maak je het:

Snijd het vlees in stukjes van 2 bij 2 cm. Doe ze in een schaal en overgiet met het water en de rode wijnazijn. Voeg de laurier, jeneverbessen, kruidnagel en 2 gepelde tenen knoflook toe en zet minimaal 24 uur in de koelkast om te marineren.

Haal het vlees uit de marinade en laat goed uitlekken in een vergiet of op keukenrol. Bewaar de marinade. Verwarm wat boter of olie in de braadpan. Voeg het vlees toe en bak rondom bruin. Ik doe dit in twee keer, dat gaat makkelijker. Schep het vlees eruit en voeg de ui en geperste tenen knoflook toe. Bak op laag vuur glazig. Voeg het vlees weer toe, bak even mee, en blus af met de marinade. Voeg de appelstroop en peper en zout toe. Zet het vuur zo laag mogelijk en laat 2 tot 3 uur gaar stoven.

Vis wanneer het vlees mooi gaar is, het valt helemaal uit elkaar als het goed is, de kruiden en knoflooktenen weer uit de pan. Breek de ontbijtkoek in stukjes en voeg samen met de mosterd toe aan het vlees. Laat goed doorwarmen. Is het vlees te zuur? Voeg dan nog wat zoets toe zoals suiker, agave of honing. De saus met zoet zurig worden met een lekker kruidige noot. Voeg als laatst de zilveruitjes toe en serveer.

Print Friendly

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie

Close