Mosselen in tomatensaus

20 september 2015

Mosselen 2

De R zit weer in de maand, tijd voor mosselen!

Alhoewel ik het super jammer vind dat de zomer voorbij is zit er ook een voordeel aan de herfst: het mosselseizoen gaat weer van start. Zodra de R in de maand zit liggen deze lekkere schelpjes weer in de winkel. Ik eet ze heel graag, vind ze super lekker. Fabian gelukkig ook, dus we eten ze elk jaar wel een paar keer.

Ik maak de mosselen op verschillende manieren klaar. Soms wat klassieker, met witte wijn, spek en knoflook, soms wat experimenteler. De saus waar deze mosselen inzitten is daar een voorbeeld van. Lekker veel tomaat en groenten, fijn! Dit geeft weer een hele andere smaak aan de mosselen dan een klassiek bouquet, leuk vind ik dat. Voor 2 personen is de saus echt wel te veel, maar ben je met meer dan is het prima. Je maakt immers nooit te veel in een keer klaar, maar je kookt de mosselen in delen. Daarom is het prettig om wat meer saus te hebben, je kan de tweede en derde lading er gewoon weer in klaarmaken. En heb je dan nog saus en mosselen over? Gooi deze dan de volgende dag lekker over de pasta! Als je ze tenminste goed gewassen had en je saus niet vol zand zit..

De schaal waar de mosselen inzitten heb ik een keer van mijn oma gehad. Nu was het eindelijk tijd om hem te gebruiken. Ziet er leuk uit he oma? Bedankt!

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

2kg mosselen

2 blikken tomatenblokjes

1/2 prei, in ringen en goed gewassen

1 winterpeen, in stukjes

1 grote ui, gesnipperd

3 tenen knoflook, fijn gesneden

1 stengel bleekselderij, klein gesneden

wat verse rozemarijn en tijm

1/2 rode peper, heel fijn gesneden

beetje suiker

scheut witte wijn

brood voor erbij

 

Zo maak je het:

Was de mosselen heel erg goed. Wel 3 keer spoel ik ze uit, totdat je (bijna) zeker weet dat er geen zand meer in zit. Zet de mosselen nu in een grote schaal met water. Alle mosselen die niet opengaan moet je weggooien, die zijn dood. De mosselen die open gaan zet je even apart (in water) want die gaan we zo eten.

Verwarm een grote pan en fruit de ui, knoflook, prei, bleekselderij, wortel en peper. Voeg de verse kruiden toe en breng op smaak met peper en zout. Wanneer de groenten glazig zijn blus je ze af met een scheut witte wijn. Laat even meekoken en voeg dan de tomatenblokjes toe. Laat goed doorkoken en proef of de saus lekker op smaak is. Wanneer je hem te zuur vindt voeg je wat suiker toe. Eventueel kan je nog wat extra rode peper toevoegen als je de saus wat pittiger wilt.

Voeg de mosselen toe aan de pan (doe dit het liefst in delen, beetje afhankelijk van je pan). De mosselen worden nu gekookt/gestoomd. Na een minuut of 5 even kijken of de mosselen klaar zijn. Ze zijn klaar wanneer alle schelpen open zijn. Serveer de mosselen met wat brood en knoflooksaus.

Print Friendly

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie

Close