Nasi

4 februari 2015

Nasi2

Zonder pakjes en zakjes!

Nasi is zo’n gerecht dat ik eigenlijk nog nooit gemaakt had. Niet zelf, maar ook niet met pakjes en zakjes. Omdat we de koelkast vol hadden liggen met hamlappen (Faab had weer een hele vervelende fotografieklus waar we lekker wat vlees aan over hielden) besloot ik Babi Ketjap te maken. Natuurlijk ook zelf, zakjes e.d. gebruik ik liever niet. Maar bij Babi Ketjap hoort natuurlijk een gerecht zoals nasi. Toen ik tegen Fabian zei dat het wel even op de foto moest moest hij een beetje lachen. Wat is er nou bijzonder aan nasi? Nou, ik durf te wedden dat bijna niemand weet dat je het zo makkelijk zonder zakjes kunt maken!

Doordat je eigenlijk maar 4 kruiden nodig hebt voor een lekkere nasi-mix bespaar je een hoop geld op je zakjes. De potjes kruiden schaf je immers een keer aan en dan heb je daar erg veel plezier van. Ook weet je precies wat je binnen krijgt, want in zakjes zitten altijd een hoop toevoegingen waarvan je misschien niets eens weet dat ze erin zitten. Daar komt nog bij dat je een zelfgemaakte kruidenmix helemaal naar eigen smaak kunt maken, terwijl je bij het zakje vast zit aan de kruiden die erin zitten. Ik neem aan dat je nu wel overtuigd bent!

Ik maakte dit gerecht met spekjes. Uiteraard kan je ook ander varkensvlees of bijvoorbeeld kip gebruiken, het is maar net wat je lekker vindt. Ik vind het zelf lekker om een lepel sambal aan de nasi toe te voegen, maar met kinderen kan je dit natuurlijk ook weglaten.

 

Dit heb je nodig voor 3 personen (als bijgerecht, als hoofdgerecht is het voor 2):

2 kopjes rijst, ik gebruik zilvervlies

1 bakje spekjes

200 gr sperziebonen, doormidden

halve groene paprika, in blokjes

halve gele paprika, in blokjes

1 prei, in halve ringen

1 ui, fijn gesnipperd

2 tenen knoflook, geperst

1 tl komijnpoeder

1 tl kurkuma

1 tl korianderpoeder

1 tl gemberpoeder

2 el ketjap

1 volle tl sambal, ik gebruikte badjak

3 eitjes

evt wat seroendeng en bosui ter garnering

 

Zo maak je het:

Kook de rijst volgens de verpakking. Kook de bonen beetgaar en giet af. Laat even staan. Bak de spekjes knapperig en voeg dan de ui toe. Bak even mee, en voeg dan de paprika, knoflook, prei en kruiden toe. Laat een paar minuten bakken en voeg dan de sambal en ketjap toe. Breng op smaak met peper en zout. Bak in de tussentijd de eitjes. Schep de boontjes en de rijst door het groentemengsel en proef of alles op smaak is. Serveer met het ei en bijvoorbeeld seroendeng, bosui of atjar. Ook erg lekker met Babi Ketjap!

 

Nasi

Print Friendly

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Samantha 27 december 2015 at 19:45

    Hee sab, vanavond deze heerlijke nasi gemaakt. Nom nom nom wat was hij lekker! Wij hadden 2 hele paprika’s ipv halve maar dat was prima. Wel wat over 😉 Maar echt een lekker en gemakkelijk recept!

    • Reply Sabine 2 januari 2016 at 16:58

      Top Sam! Lekker!

    Geef een reactie

    Close