Plaattaart met asperges en zalm

1 mei 2016

Asperge plaattaart

Wat fijn, er zijn weer volop asperges!

Het witte goud, I LOVE IT. En toch is dit pas de eerste keer dit jaar dat ik asperges eet. Terwijl ze al weer een paar weken in de winkel liggen! Ik heb er gelijk maar wat extra gekocht, dan eten we ze deze week nog een keer en maak ik een lekker soepje. Je moet er toch van genieten he wanneer ze er weer zijn!

Hoe eten jullie je asperges het liefst? Wij eten ze vaak heel klassiek: met krieltjes, gekookt ei, beenham en een zelfgemaakt Hollandaise sausje. Dat vind ik gewoon echt heel erg lekker. Maar wist je dat asperges met zalm ook top zijn? Nu ben ik zelf niet zo heel erg fan van een grote moot zalm op mijn bord, maar verwerkt in een plaattaart (beetje pizza-achtig!) zoals ik gisteren heb gemaakt vind ik het heerlijk.

Om toch in de klassieke hoek te blijven brak ik 2 eitjes boven de plaattaart. Een goed idee, want het maakte het echt af. Verder vind je crème fraîche, dragon, hazelnoten, Parmezaanse kaas en wat citroenolijfolie op deze plaattaart. En wat rucola natuurlijk.

Als je de asperges schilt bewaar je schilletjes dan he, hier kan je heerlijke soep van koken. Binnenkort zal ik hier ook even een recept van plaatsen. O en nog iets, als je asperges koopt, koop dan de dunne. Die zijn echt lekkerder dan die dikke boomstammen.

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

4 plakjes bladerdeeg of een grote plak bladerdeeg, ontdooid

4 asperges

3 plakken zalm, in dunne repen

2 à 3 el crème fraîche

1 el hazelnoten, gehakt

1 tl dragon

scheutje citroenolijfolie

klein beetje Parmezaanse kaas

handje rucola

2 eitjes, maat s

klein beetje melk of ei om de randjes mee te besmeren

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de asperges voorzichtig maar goed. Snijd het houtige kontje eraf en snijd daarna de asperges doormidden. De kontjes en de schilletjes bewaar je om een soepje van te maken.

Leg de velletjes bladerdeeg met de plakkende kant omhoog tegen elkaar aan. Plak goed aan elkaar vast waardoor je een groot vierkant krijgt. Heb je een mooie kant en klare rol dan rol je deze gewoon netjes uit natuurlijk. Vouw de randjes, ongeveer een 1/2 cm, naar binnen. Druk vast. Lepel de crème fraîche op de bodem van de taart en smeer uit. Bestrooi met peper. Leg de asperges op de crème fraîche. Doe dit om en om, dus de ene met z’n kopje naar links en dan de volgende met z’n kopje naar rechts. Verdeel de reepjes zalm erover. Breek de eitjes voorzichtig boven je plaattaart. Bestrooi de taart nu met de hazelnoot, dragon, Parmezaanse kaas en peper en zout. Besmeer de randjes van het bladerdeeg met wat melk of ei. Schuif 20 minuten in de oven.

Haal de plaattaart nu uit de oven en druppel er wat citroenolijfolie over. Verdeel er wat rucola over en serveer.

Print Friendly

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie

Close