Pompoenrisotto

13 november 2016

.pompoenrisotto1

Heel fijn herfstrecept.

Tijdens de herfstperiode eten wij minimaal 1x per week pompoen. In de pasta, als soep, of als pompoenrisotto. Ik word ontzettend enthousiast van deze mooie groente, en jullie? Dit jaar heb ik er zelfs eentje uit eigen tuin gehad! Toegegeven, het was een ienieminie. Maar de smaak was top, en het gaat toch vooral om het idee dat je het uit eigen tuin kan halen? De rest van de pompoenen (2 stuks) waren zo groot als een ei. Toch nog even oefenen denk ik.

Eten jullie vaak risotto? Ik maak het graag, maar niet te vaak. Best wel vol calorieën namelijk! Naast deze lekkere pompoenrisotto vind je op mijn blog ook een paddestoelenrisotto en een risotto met zeekraal van Sergio Herman. Beiden heerlijk! Heb jij een favoriet risotto recept?

In het herfst pakket van de Kroon op het werk zat een mooie kippenbouillon van Struik. Deze bouillon is speciaal om te koken en dus super handig bij het maken van risotto. Ik vond de smaak wat sterk, dus heb de bouillon aangelengd met wat water. Natuurlijk kan je ook normale bouillon voor deze pompoenrisotto gebruiken, wat je zelf wilt.

Deze pompoenrisotto is ook heerlijk met een lekker witvisje erbij. Bijvoorbeeld heek, of victoriabaars. Gewoon even lekker kruiden of omwikkelen met spek en dan bakken, jammie! Maar je kan hem natuurlijk ook gewoon zo eten, lekker met een lepeltje. Ik word er blij van.

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

1/2 pompoen, schil eraan en in kleine blokjes gesneden

klontje boter

1 ui, gesnipperd

5 plakjes bacon, in kleine reepjes

3 tenen knoflook, geperst

1 kleine prei, goed gewassen en in ringetjes

5 blaadjes salie

200 gr risotto rijst

100 ml witte wijn

500 tot 750 ml bouillon

1 el mascarpone

30 gr Parmezaanse kaas, geraspt

 

Zo maak je het:

Zet de pompoenstukjes op in een pannetje water en kook totdat ze helemaal gaar zijn. Giet af en pureer met de pureestamper. Zo fijn mogelijk, maar het is niet erg als je nog kleine stukjes schil hebt. Laat even staan.

Smelt een klontje boter in een pan met een wat dikkere bodem (als je die hebt) en voeg de ui en bacon toe. Bak totdat de bacon wat kleur krijgt en de ui glazig wordt. Voeg de knoflook en prei toe en bak even mee.

Voeg nu de salie en risotto rijst toe. Laat een paar minuten meebakken totdat de risotto rijst glazig wordt en blus af met de witte wijn. Lepel er nu een schep bouillon in. Blijf tussendoor steeds roeren. Voeg een nieuwe lepel bouillon toe wanneer al het vocht is opgenomen. Na 3 of 4 scheppen bouillon mag je de pompoen toevoegen. Hier komt ook nog aardig wat vocht uit dus wacht niet tot het laatst, dan is je risotto te nat. Waarschijnlijk heb je niet alle bouillon nodig. Wanneer de risotto gaar is maar nog wel een kleine bite heeft is het goed. Zet dan het vuur uit en roer de mascarpone en de Parmezaan erdoor (houdt een klein beetje achter voor de garnering) en haal de salie eruit. Laat de pan 5 tot 10 minuten met de deksel erop staan, roer nog eens goed door en serveer. Strooi er nog wat Parmezaan over en serveer eventueel met een visje.

 

Print Friendly

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie

Close