Risotto met paddestoelen

8 februari 2015

Risotto paddestoelen

Liefde gaat door de maag.

Valentijnsdag is weer in aantocht. Misschien doe je hier helemaal niks aan, misschien ga je luxe uiteten, of misschien wil je wel koken voor je geliefde. In dat laatste geval raad ik je aan eens aan deze risotto te denken. Ik ben dol op risotto, de romige kazige rijst vind ik verrukkelijk. Eigenlijk maak ik altijd een paddestoelen risotto, dat is mijn favoriet. De verschillende soorten paddestoelen geven een heerlijk aardse smaak. Natuurlijk kan je ook andere groenten of vis of vlees toevoegen. Zelf vind ik Parmezaan onmisbaar in een goede risotto maar zelfs deze kan je eventueel weglaten.

Veel mensen zijn een beetje bang om risotto te maken. In programma’s zoals Masterchef wordt altijd erg zenuwachtig over dit Italiaanse gerecht gedaan. Als je even niet op let kan de korrel namelijk te gaar worden, of misschien serveer je hem wel iets té beetgaar. Ik vind het allemaal wel mee vallen en denk dat je het gewoon moet proberen. Tuurlijk, mijn korrel is ook wel eens iets te gaar en soms haal ik m net te vroeg van het vuur, maar hij smaakt er echt niet minder om!

Indien je van plan bent om deze risotto in een menu te maken dan heb je natuurlijk ook een voor- en nagerecht nodig. Als voorgerecht is deze gevulde portobello echt heel erg lekker. Liever iets kleiners? Maak deze aardperensoep! Beiden zijn makkelijk vegetarisch te bereiden, dus het past zelfs in een vega menu. Ben je een grote eter en dol op desserts, dan is deze witte chocoladebrulee wellicht wat voor je. Hij vult wel erg, dus misschien moet je een kleinere portie serveren. Liever een licht dessert? Dit frambozensorbetijs is heerlijk en makkelijk te maken!

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

160 gr risottorijst

50 ml witte wijn

1 l groenten- of kippenbouillon

1 sjalotje, gesnipperd

4 tenen knoflook, geperst

200 gr gemengde paddestoelen, de helft fijn gehakt, de andere helft in grovere stukken

bosje tijm, alleen de blaadjes

klont boter

lekker veel vers geraspte Parmezaanse kaas

 

Zo maak je het:

Zorg allereerst dat je alle ingrediënten klaar hebt staan. Je kan tussentijds eigenlijk geen andere dingen doen, een goede voorbereiding is dus erg belangrijk. Pak een pan met een zo dik mogelijke bodem. Bak de ui in wat olijfolie totdat deze glazig is. Voeg 2 teentjes knoflook en wat zout en peper toe en bak 1 minuut mee. Zet het vuur hoog en doe de rijst in de pan. Deze begint nu wat te knetteren, laat meebakken totdat de korrels glazig worden. Zorg dat de korrels niet bruin worden! Zet het vuur weer laag. Voeg nu de wijn toe en laat in de rijst trekken.

In de tussentijd verwarm je wat olie in een koekenpan en bak je de fijn gehakte paddestoelen samen met de helft van je bosje tijm en 1 teentje knoflook. Breng op smaak met zout en peper. Schep de paddestoelen bij de rijst wanneer de wijn is opgenomen.

We gaan nu met de bouillon starten. Het is erg belangrijk dat je constant blijft roeren, het duurt ongeveer 15 tot 20 minuten totdat het klaar is. Je hebt waarschijnlijk niet alle bouillon nodig maar het zou erg vervelend zijn als je er achter komt dat je te weinig hebt. Schep een soeplepel bouillon bij de rijst en paddestoelen. Roer regelmatig. Wanneer de rijst alle bouillon heeft opgenomen voeg je een nieuwe lepel toe. Ga door totdat je rijst beetgaar is.

Bak de rest van de paddestoelen op dezelfde wijze. Haal de risotto van het vuur en voeg een klont boter en flink wat Parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met peper en zout. Hoeveel kaas je toevoegt hangt van je eigen smaak af, proef dus even tussendoor. Houd wat kaas achter zodat je deze op het bord nog over je risotto heen kunt strooien. Schep de risotto op een bord en schep er een lepel paddestoelen op. Bestrooi met wat Parmezaan en peper.

Risotto paddestoelen 2

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Pompoenrisotto - Cuisinevansabine.nl 13 november 2016 at 10:32

    […] Best wel vol calorieën namelijk! Naast deze lekkere pompoenrisotto vind je op mijn blog ook een paddestoelenrisotto en een risotto met zeekraal van Sergio Herman. Beiden heerlijk! Heb jij een favoriet risotto […]

  • Geef een reactie