Risotto met zeekraal

16 november 2015

Risotto allerhande 2

Een goddelijk recept van Sergio Herman!

Ik volg op Facebook de Allerhande van Albert Heijn. Jullie ook? Dan hebben jullie vast gezien dat de Allerhande een leuke wedstrijd heeft uitgeschreven. De opdracht: kook een van de gerechten van een sterrenchef na en zet die zo mooi mogelijk op de foto. De sterrenchefs die meedoen zijn Johnny Boer, Joris Bijdendijk, Alain Caron, Antonio Carluccio en Sergio Herman. 5 heel verschillende gerechten, variërend van pompoen tot ravioli. Eerst had ik in gedachten om het pompoen gerecht van Johnny Boer te maken, maar hier zat veel voorbereidingstijd in en die had ik niet. Daarbij was ik echt super benieuwd naar de zeekraal risotto van Sergio Herman.. En dat was absoluut geen slechte keuze.

Van alle inzendingen kiest Allerhande de vier beste. Daarna mag het publiek stemmen voor een winnaar. De prijs? Een 4 gangen diner bij 2 sterren restaurant Parkheuvel in Rotterdam. Je snapt dus wel waarom ik mee doe he?

Allerhande maakte een handige masterclass voor dit recept. Hierin zie je alle stappen duidelijk voorbij komen. Erg prettig als je niet zo vaak risotto maakt. Het recept is verder ook duidelijk. Ik paste een paar kleine dingen in de hoeveelheden aan, verder heb ik gewoon het recept gevolgd. Je ziet het filmpje van de masterclass door op deze link te klikken.

De risotto was echt heul erg lekker. Super verrassend, deze smaken zou ik zelf niet bij elkaar uitkiezen maar was echt top. Nieuwsgierig? Gewoon maken, het is echt niet moeilijk! En dan snel insturen voor donderdag, dan kan je ook nog meedoen. En stuur je niets in én mocht ik bij de laatste vier zitten: STEM OP MIJ!! 🙂

 

Bron: Allerhande

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

Voor de vinaigrette:

geraspte schil van 1/2 citroen

sap van 1/2 citroen

40 gr groene olijven, fijn gehakt

40 gr kappertjes, gehakt

40 gr sjalotjes, gesnipperd

1 el peterselie, fijn gehakt

2 el rode wijn azijn

6 el goede olijfolie

 

Voor de risotto:

1 sjalotje, gesnipperd

2 tenen knoflook, geperst

150 gr risotto rijst

150 ml witte wijn

500 ml kippenbouillon

50 ml olijfolie

100 gr zeekraal

5 el Parmezaanse kaas, geraspt

50 ml slagroom

1 el boter

1 el olijfolie

peper

rasp van 1/2 citroen

klein beetje gemalen koffie

 

Zo maak je het:

Begin met de vinaigrette. Meng de olijven met de kappertjes, citroen, rode wijn azijn, olijfolie, peterselie en de sjalotjes. Schep goed door en zet weg tot gebruik.

Verwarm een pan met een dikke bodem. Doe ongeveer 50 ml olijfolie in de pan en fruit de sjalot en knoflook totdat ze glazig worden, ongeveer 3 minuten. Laat ze niet aanbranden! Voeg de rijst toe en bak een paar minuten mee totdat je rijst glazig wordt. Blus af met de witte wijn.

Wanneer de wijn is ingetrokken voeg je een soeplepel bouillon toe. Roer goed zodat je risotto niet aankoekt. Wanneer de bouillon is opgenomen voeg je een tweede lepel toe. Ga hiermee door totdat je rijst zacht is, maar met nog een lichte bite (ik had alle bouillon nodig). In de tussentijd zoek je tussen de zeekraal de takjes met het mooiste kopje uit. Haal het kopje (ongeveer 2 cm) eraf. Snijd de rest van de zeekraal fijn.

Wanneer je risotto klaar is voeg je de Parmezaan, room, boter, 1 el olijfolie, flink wat peper, de zeekraal (niet de kopjes) en ongeveer 60 gr van je vinaigrette toe. Roer voorzichtig door en laat 10 minuten met de deksel op de pan staan.

Schep de risotto in kommen. Steek de kopjes van de zeekraal in de risotto. Bestrooi met wat gemalen koffie, de citroenschil en peper. Genieten maar!

 

 

 

 

Print Friendly

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Thijs 1 december 2015 at 14:23

    Wat een rijkdom aan smaken die uitmuntend op elkaar zijn afgestemd! Bovendien zorgen de sprieten van zeekraal voor een leuke en vlotte presentatie. Bij de smeuïge risotto is de wat korrelige koffie niet echt nodig. Deze risotto moet je hebben geproefd! Geweldig.

  • Reply Sabine 2 december 2015 at 09:55

    Hoi Thijs, dank voor je leuke reactie! Ik vind het inderdaad ook echt een super gerecht. Voor herhaling vatbaar!

  • Geef een reactie

    Close