Risotto uiensoep style

4 februari 2018

Op en top comfort food.

Jeetje, er is deze week weer wat sneeuw gevallen! Alhoewel het niet op de grond bleef liggen vind ik het toch altijd een mooi gezicht wanneer de lucht vol met witte vlokjes is. Dan is het pas echt winter. Ik heb absoluut geen hekel aan de winter, vind het wel gezellig met alle lichtjes en kaarsjes aan. Wel heb ik een hekel aan regen. Voor mij dus liever sneeuw en ijs, dan is het op en top winter!

Wat eten jullie graag in de winter? Eigenlijk wijzigen wij ons eetpatroon niet echt in de zomer. Of toch wel iets. In de zomer eet ik ook vaak salades, maar deze staan in de winter niet als avondmaal ingepland. We eten wat meer stamppotten, en veel pompoen. Dat is mijn lievelingsgroente, dus zolang als het te krijgen is proberen wij het ook zeer regelnmatig te eten. Volgens mijn statistieken hebben jullie in januari vooral kip gegeten, grappig. Benieuwd naar de top 5 recepten in januari?

  1. Zoete sticky kip
  2. Preirolletjes met spek en geitenkaas
  3. Gezonde kapsalon
  4. Mexicaanse gevulde paprika
  5. Prei, kip & mosterd lasagne

3 van de 5 recepten bevatten kip, misschien dat jullie daar meer op gezocht hebben omdat kip mager is? Ik weet het niet, maar ben benieuwd hoe de aankomende maanden zullen zijn. Bovenstaande recepten zijn ook oude recepten trouwens, niets van 2017 er tussen.

Wat ik in de winter ook graag eet is risotto. Of nou ja, dat eet ik eigenlijk graag het gehele jaar door. Maar het recept dat ik vandaag voor jullie heb is wel vooral lekker in de herfst en winter. Deze risotto is namelijk in uiensoep style! Boordevol uien, bier en gruyere. Top toch? Wij vinden het hemels!

Deze risotto uiensoep style is echt heel comfy. Heerlijk met een lepeltje op de bank je schaaltje leeg schrapen, yum. Wij worden er super blij van! Ik heb er voor gekozen om wat chipolata worstjes toe te voegen. Als je liever een vega variant wilt dan laat je deze natuurlijk gewoon weg.

 

Dit heb je nodig voor 2 personen (wel flinke porties!):

300 gr uien, gesnipperd

paar takjes verse tijm

7 kastanje champignons, in plakjes

3 chipolata worstjes, vlees uit de darm verwijderd en in kleine stukjes gesneden

3 tenen knoflook, geperst

175 gr risotto

75 ml donker bier

ongeveer 750 ml bouillon naar keuze

60 gr geraspte gruyere + wat extra

klont roomboter

 

Zo maak je het:

Verwarm wat olie in een pan met dike bodem en laat de uien en tijm een kleine 10 minuten op laag vuur garen. Voeg de champignons, worstjes en knoflook toe en bak totdat de worst gaar is. Breng op smaak met peper en zout. Schuif het mengsel wat aan de kant in de pan en kieper de risotto op het lege stuk pan. Bak een paar minuten op hoog vuur totdat de risotto glazig wordt. Voeg het bier toe en laat een minuutje op hoog vuur staan.

Draai het vuur laag. Voeg nu lepel voor lepel de bouillon toe. Voeg een nieuwe toe wanneer de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Blijf goed roeren met een houten lepel. Herhaal deze stappen totdat de risotto beetgaar is. Draai nu het vuur uit en voeg de kaas en roomboter toe. Laat 5 minuten staan en serveer met wat extra geraspte gruyere.

 

Print Friendly, PDF & Email

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie

Close