Yoghurttaart met appel & peer

4 december 2016

appelpeeryoghurttaart-3

Deze gezonde yoghurttaart met appel & peer bevat alleen natuurlijke suikers en kokosolie in plaats van boter.

Foodblogswaptijd! Of eigenlijk was dat 4 dagen geleden al. Op het moment kom ik helemaal niet aan bloggen toe, dit is mijn eerste recept in 3 weken tijd. Zonde, want ik had juist zoveel plannen voor de sinterklaas en kerst! Soms loopt het gewoon even anders dan gepland. Morgen komt er nog wel een sinterklaas recept online, en voor kerst heb ik nog een paar weken dus dat komt best goed. Nu eerst de foodblogswap!

Deze maand mocht ik koken van het blog van Anita: Anita’s potjes & pannen. Een totaal ander blog dan dat van mij, want Anita kookt super gezond. (Geraffineerde) Suikervrij, e-nummer vrij, veel lactose vrij.. Hier is zij mee begonnen omdat haar man PDS (prikkelbaar darm syndroom) kreeg. Zelf bleek ze last van lactose en gluten te hebben. Genoeg reden dus om het eetpatroon aan te passen!

Op Anita’s blog vind je vooral veel bakrecepten en speltbroodrecepten. Naast dat Anita over eten schrijft heeft ze ook veel DIY artikelen. Leuk! Zo maakt ze slingers voor de vogels, heeft ze een ‘recept’ voor anti luizen spray en heeft ze diverse knutselideeën. Neem zeker eens een kijkje!

Ik vond het wel lastig om een recept uit te kiezen. Het idee van de foodblogswap is dat je een beetje uit je comfortzone stapt, maar dit blog staat gewoon net iets verder van mijn kookrichtingen af dan vorige blogs. Ik besloot uiteindelijk voor het yoghurttaartje te gaan. Een lekker taartje op basis van yoghurt en appel. Ik besloot Griekse yoghurt te gebruiken en ipv alleen appel gebruikte ik ook peer. Verder heb ik de kaneel vervangen voor speculaaskruiden, het is immers bijna sinterklaas.

Wij vonden het een geslaagd taartje en ik zou het zeker opnieuw maken. Het is een fijn en gezond tussendoortje maar kan ook als ontbijt gegeten worden! Wie wil er nou geen taart als ontbijt?

 

Dit heb je nodig voor 1 taartje (6 – 8 puntjes):

Voor de bodem:

100 gr havermeel

1 eidooier

8 grote dadels, even geweekt in heet water (5 minuten)

2 el water (mag van de dadels zijn)

1 tl speculaaskruiden

1 el gesmolten kokosolie

 

Voor de yoghurt:

1 grote appel, geschild en in kleine stukjes (ongeveer 150 gr)

scheut water

9 blaadjes gelatine of 14 gr poeder gelatine

geraspte schil van 1 citroen

1 el honing

500 gr Griekse yoghurt

 

Voor de toplaag:

1 appel, geschild en in kleine stukjes

1 peer, geschild en in kleine stukjes

1/2 el honing

1 tl speculaaskruiden

handje rozijnen

2 el water

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal de dadels uit het hete water en pureer ze met de staafmixer. Het moet een soort puree worden maar het is niet erg als er nog kleine stukjes inzitten, dit is eigenlijk wel lekker. Doe de dadelpuree in een schaal en meng met 2 el water, havermeel, eidooier, speculaaskruiden, kokosolie en wat zout. Bekleed een springvorm van 22 cm met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem. Schuif de bodem 15 minuten in de oven en laat hierna helemaal afkoelen.

We gaan de nu de yoghurtlaag maken. Doe de appel in een klein pannetje samen met de schil van de citroen en de honing. Doe er een scheut water bij en kook de appel totdat je appelmoes hebt. Zet op het laatst het vuur zacht en voeg de gelatine toe. Roer goed door en laat 5 minuten op laag vuur staan. Roer de appelmoes door de yoghurt en giet het mengsel op de bodem. Laat 2 uurtjes in de koelkast staan totdat de yoghurt opgesteven is.

Een half uur voordat de yoghurtlaag klaar is kan je aan de toplaag beginnen. Doe de appel en peer samen met de honing, speculaaskruiden, rozijnen en 2 el water in een pannetje en laat op laag vuur zacht worden. Wanneer het fruit mooi zacht is (let op: geen moes maken!) en de pectine uit je appel een mooi stroperig mengsel heeft gemaakt giet je het over in een bakje en laat afkoelen. Als je mengsel bijna koud is verdeel je deze over de yoghurtlaag en is je taartje klaar om te serveren.

appelpeeryoghurttaart-1

 

Print Friendly

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Anita 5 december 2016 at 09:53

    Leuk geschreven en ziet er heerlijk uit, dank je wel!

  • Geef een reactie

    Close