Zoete sticky kip

11 februari 2014

 

Plakkerige kip

Mmmm! Deze kip is zó lekker, je likt er letterlijk je vingers bij af. De saus lijkt misschien aangebrand, maar dit is de karamelisatie van de bruine suiker en tomatenpuree.

Ik vind deze kip echt een toppertje. Lekker zoet, plakkerig, mals.. Het maakt niet uit wat voor kip je gebruikt, maar ik geef de voorkeur aan tv-boutjes, vleugels of de ‘spare ribs’. Serveer het met zelfgemaakte frieten of smashed potatoes als hoofdgerecht, of op een feestje als hapje. Vergeet dan niet servetjes uit te delen, want vieze handen zijn gegarandeerd.

 

Dit heb je nodig voor 2 personen (als onderdeel van het hoofdgerecht):

275 gr kip (tv-boutjes, vleugels of ribs)

scheut ketjap

2 tenen knoflook

1 blikje tomatenpuree van 70 gram

3 el sojasaus

1 el bruine suiker

 

Zo maak je het:

Leg de kip in een bak en overgiet met een goede scheut ketjap. Pers 2 tenen knoflook boven de bak en roer goed door. Laat minimaal 1 uur marineren. Keer de kip af en toe om zodat de ketjap er goed in kan trekken.

Verwarm wat olie in de hapjespan op het vuur en giet de kip met de marinade in de pan. Bak een paar minuten aan beide kanten aan. Zet het vuur lager. Voeg de tomatenpuree en sojasaus toe en laat 5 minuten bakken. Voeg dan de bruine suiker en peper toe (geen zout, de sojasaus is zout genoeg) en meng goed door. Laat nog een paar minuten bakken totdat je een heerlijke sticky saus hebt. Serveer met in ieder geval een servetje!

You Might Also Like

18 Comments

  • Reply Zina 16 september 2016 at 14:44

    Wauw die sticky kip is lekker goed gelukt ! Ik zocht op internet naar een lekker kip gerecht en jawel hoor had dit gevonden had alles in huis en tis nog lekker ook!

    • Reply Sabine 16 oktober 2016 at 13:30

      Super Zina, bedankt!

  • Reply Pittige cola kip - Cuisinevansabine.nl 6 november 2016 at 15:15

    […] jullie dat ik nog een lekker kip gerechtje op mijn blog heb? Sinds jaar en dag is de sticky kip favoriet bij veel mensen, deze staat dan ook altijd in de top 10 van beste bekeken recepten. De […]

  • Reply Hongaarse champignonsoep - Cuisinevansabine.nl 3 november 2017 at 08:57

    […] Zoete sticky kip […]

  • Reply Risotto uiensoep style - Cuisinevansabine.nl 4 februari 2018 at 15:14

    […] Zoete sticky kip […]

  • Reply Frida 5 september 2018 at 20:59

    Lijkt erg lekker, maar… ik hou niet zo van kluiven. Kan het ook met hele kippenbouten,

    • Reply Esther 7 april 2020 at 11:00

      Favoriet recept hier. Maar dan met kippendij.
      Lekker mals en we houden niet van kluiven…

  • Reply kgliemGiegie 8 september 2018 at 17:24

    Marineren met 1/3 zoete ketjap, 1/3 keukenstroop en 1/3 tomatenketchup.
    Bakken op de bbq of onder de gril.
    Eventueel knoflook, peper toevoegen.

  • Reply Roly cambeen 15 september 2018 at 17:59

    Hoi Sabine, wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus ?
    Volgens mij zit daar geen verschil in!
    Ik wil het nl gaan proberen
    Graag je reactie

    • Reply Dirk 1 januari 2019 at 11:57

      Ketjap is een mengsel van verschillende ingrediënten waaronder sojasaus. Ketjap smaakt zoeter en minder hartig dan sojasaus dus er zit echt wel verschil tussen 🙂

  • Reply Teunie 9 oktober 2018 at 09:10

    Hoi Sabine, gebruik je bij deze sticky kip donkerbruine basterdsuiker of de lichtbruine?
    Groet, Teuni

  • Reply Cathy 17 december 2018 at 17:28

    Ik wil ook graag het verschil tussen de sojasaus en kecap even weten

  • Reply Nicole 11 februari 2019 at 16:50

    Vandaag de sticky kip gemaakt, daar ik kluiven vies vind 🙂 heb ik ze met kipfilet gemaakt, maar wat was dat lekker! Dit recept is een blijvertje.

  • Reply Tessy 5 april 2019 at 07:12

    Gemaakt met gehaktballetjes…ook yumm

  • Reply Zoete sticky kip – LHLZ 15 april 2019 at 11:07

    […] Zoete sticky kip – Cuisinevansabine.nl […]

  • Reply Anneke 26 september 2019 at 07:53

    het lijkt me heerlijk begrijp alleen niet dat je de kip maar een paar minuten moet bakken?

  • Reply Janna 17 april 2021 at 15:00

    Dit is zo’nel lekker recept! Al regelmatig gemaakt. Ik maak het met kleine kipfilet blokjes, op een ciabatta met sla, creme fraiche en chili saus. Heerlijk! Nu voor je eerst proberen met kipstuckjes. Ben benieuwd of dat net zo lekker is. Dank je w voor dit fijne recept!

  • Reply Joepie 23 juni 2022 at 15:12

    Uhm peper?

  • Geef een reactie