Zuurkoolstoof

30 januari 2015

Zuurkoolstoof

Op Poolse wijze!

Nu het buiten zo lekker koud is en er zelfs wat sneeuw te zien is, is het tijd voor een heerlijke winterse zuurkoolschotel. Dit recept is afgeleid van het Poolse gerecht Bigos. Bigos bevat altijd (veel) varkensvlees, karwijzaad en uiteraard zuurkool. Op Blogsociety, waar ik tegenwoordig ook voor blog, zag ik een variatie op deze Bigos voorbij komen (eetlustig.blogspot.nl) waarin paprika verwerkt is. Ik besloot in deze trant verder te gaan, want wauw wat zag dat er lekker uit.

Wij aten dit gerecht op de dag dat ik het ook gemaakt had. We hadden echter zo’n pan vol dat we het de volgende dag nog een keer konden eten. En jemig, het was toen zelfs nog lekkerder dan de eerste keer! Echt ik kan dit recept alleen maar aanraden, ik vond het heerlijk. Volgende keer bewaar ik het dan wel voor de volgende dag want dan is het nóg lekkerder.

Ik gebruikte als vlees zuurkoolspek, varkenslappen en rookworst. Wil je dit liever anders? Geen probleem, gebruik gerust salami, hamlappen of zelfs rundvlees.

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 5 personen:

500 gr zuurkool

200 gr zuurkoolspek, in reepjes

400 gr varkenslapjes, in blokjes

1 grove rookworst, in plakjes

2 uien, grof gesneden

1 rode paprika, in grove stukjes

1 groene paprika, in grove stukjes

3 tenen knoflook, geperst

1 tl marjolein

1 tl karwijzaad

1 tl pikant paprikapoeder

1 blikje tomatenpuree

400 gr tomaten blokjes

2 el worchester

200 ml rode wijn

150 ml water

15 pruimen, doormidden

stuk of 10 aardappels, geschild en in stukken

scheutje tabasco

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 150 °C. Zet een grote pan op het vuur en bak hierin het spek en de varkenslapjes rondom bruin. Bestrooi met zout en peper. Voeg het karwijzaad, de marjolein, de paprika’s en de uien toe, laat een minuut of 5 meebakken. Voeg nu de knoflook en het paprikapoeder toe, bak 1 minuut mee. Nu de tomatenpuree erbij, 3 minuten laten meebakken en dan afblussen met de rode wijn. Laat dit 5 minuten sudderen.

Voeg nu de zuurkool, tomatenblokjes, pruimen, worchester, scheutje tabasco en het water toe. Meng goed door elkaar. Schuif de pan ongeveer 3 uur in de oven. Verdeel na anderhalf uur de aardappels over de pan. Voeg het laatste half uur de rookworst pas toe. Klaar? Proef of de zuurkool voldoende op smaak is en voeg anders nog wat worchester, peper en zout of kruiden toe.

 

Print Friendly

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply Ria 3 november 2015 at 17:14

    Dit was héérlijk!!! Even wat werk en best veel ingediënten maar heel duidelijk omschreven!!!
    Als het eenmaal in de oven staat dan ben je ook klaar met koken. Met een bourgondisch lekker resultaat!
    Bedankt x Rie

  • Reply Loes Meijer 27 maart 2016 at 21:49

    Kun je dit ook maken zonder oven? Ik heb geen pan die in de oven kan die zo groot is!

    • Reply Sabine 31 maart 2016 at 10:52

      Hoi Loes, dat kan ook. Zorg dan wel dat het vuur heel laag staat en roer regelmatig door. Succes!

  • Reply Conny 22 oktober 2016 at 17:12

    Is dit recept ook geschikt voor de slowcooker?

    • Reply Sabine 23 oktober 2016 at 08:04

      Hoi Conny, ik heb dat nog nooit geprobeerd maar ik zou denken van wel! Laat je me weten of het gelukt is? Groetjes Sabine

  • Reply Zuurkooltaart met zoete aardappel - Cuisinevansabine.nl 23 oktober 2016 at 08:17

    […] lekker vind bij zuurkool. Ik heb al een paar heel erg lekkere zuurkool recepten op mijn blog staan (Poolse zuurkool, zuurkool met stoofpeertjes en zomerzuurkool) dus dat was een goede inspiratie. Ik besloot voor de […]

  • Reply Inge 1 december 2016 at 13:50

    Moet er een deksel op de pan?

  • Reply Zuurkoolschotel met knolselderij & brie - Cuisinevansabine.nl 11 februari 2017 at 08:18

    […] Zuurkoolstoof […]

  • Geef een reactie

    Close