De lekkerste klassieke lasagne

12 januari 2014

Lasagne

Lasagne is zo’n gerecht dat volgens mij iedereen lekker vindt. Het allerlekkerst is natuurlijk als je alles zelf maakt, van de bolognese- tot de bechamelsaus (smokkelen met de pasta is toegestaan). Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat!

Onderstaand recept is een klassiek lasagne recept. Wij vinden hem zo heerlijk, maar voeg gerust wat andere groenten toe als je dat wilt. Aan de basis groenten, ui, wortel en bleekselderij, kan je beter niets wijzigen, maar de champignons kunnen prima vervangen worden door bijvoorbeeld courgette.

 

Dit heb je nodig voor 4 à 5 personen:

2 el olijfolie

30 gr boter

1 grote ui, fijn gesneden

3 tenen knoflook, geperst

1 middelgrote winterpeen, fijn gesneden

1 stengel bleekselderij, fijn gesneden

1 tl gedroogde chilipeper

1 volle tl gedroogde oregano of een bosje fijngesneden verse oregano

500 gr rundergehakt

250 gr champignons, in plakjes gesneden

250 ml tomatenpuree

250 ml rode wijn

Ongeveer 300 gr verse lasagnebladen (gedroogde kunnen evt. ook)

Half zakje geraspte kaas

Handjevol vers geraspte Parmezaanse kaas

Voor de bechamelsaus

40 gr boter

40 gr bloem

560 ml melk

1/2 tl nootmuskaat

 

Zo maak je het:

Verwarm de olie en boter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Bak de ui, knoflook, wortel en bleekselderij tot ze zacht zijn. Blijf ondertussen goed roeren. Als de groenten zacht zijn mag het vuur hoger en kan het gehakt toegevoegd worden. Rul het gehakt totdat het mooi bruin is en zorg dat je geen gehaktklonten hebt. Voeg de oregano, chilipeper en champignons toe en bak kort mee totdat de champignongs van kleur veranderen. Doe de tomatenpuree en rode wijn erbij. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat de saus 45 minuten sudderen. Proef of het op smaak is. Mis je nog wat kruiden? Voeg gerust extra toe!

Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan op laag vuur. Doe de bloem erbij en roer het mengsel 1 minuut door totdat het dik maar niet verkleurd is. Haal de pan van het vuur en voeg rustig en geleidelijk de melk erdoor. Blijf ondertussen goed roeren. Zet de pan weer op het vuur (zet deze eventueel wat harder) en blijf roeren totdat de saus kookt en begint in te dikken. Laat de saus ongeveer 1 minuutje pruttelen, of totdat je een mooie dikke saus hebt. Rasp op het laatst de nootmuskaat erdoor. Gebruik je de saus niet gelijk? Dek deze dan af met wat plasticfolie anders krijg je vellen.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een vuurvaste ovenschaal in met een beetje boter of olijfolie. Leg een dun laagje bolognesesaus op de bodem van de schaal. Leg daar een dun laagje bechamelsaus op. Als deze te koud en dus te dik is geworden, verwarm hem dan even. Leg de lasagnebladen erop en druk ze licht aan om eventuele lucht te verwijderen. Ga verder met de laagjes en sluit af met een laagje bechamelsaus. Strooi er de geraspte kazen over. Bak de lasagne 35-40 minuten in de oven, of totdat hij mooi goudbruin is. Laat de lasagne 10 minuutjes staan voordat je hem aansnijdt, dan blijft hij mooi stevig.

Serveer met wat aangemaakte rucola.

Bon appetito!

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie