Een mooie, makkelijke en super lekkere aardappelschotel met verschillende soorten aardappel, ui en laurier.
Wij Nederlanders eten veel aardappels. Gemiddeld zo’n 90 kilo per persoon per jaar. Bizar veel toch? Wij eten ze thuis niet heel erg vaak. Gerechten als pasta en couscous zijn toch net even iets meer favoriet. Soms kan ik echter super veel zin in aardappels hebben. Vooral geroosterd uit de oven vind ik ze echt heerlijk!
Het volgende recept komt uit het Forest Feast kookboek. Ik heb zitten denken hoe ik dit gerecht meer naar mijn eigen hand kon zetten, maar de conclusie was dat je goede dingen niet altijd hoeft te veranderen. Tuurlijk, je kan de laurier wisselen voor tijm of rozemarijn. Ook heerlijk, maar dan heb je een heel ander gerecht. Ik vond juist de laurier erg lekker, die eten we ook niet zo vaak dus dat is ook wel eens leuk voor de afwisseling.
In dit gerecht gaan zoete aardappels. Zoete aardappels zijn (over het algemeen) oranje van binnen. Nu had ik zoete aardappels bij de AH gekocht, maar die bleken wit van binnen. De smaak en textuur waren ook echt anders, ook al waren ze wel lekker. Voor dit gerecht zou ik toch die oranje kiezen want die maken het net even iets spannender. Zorg dat de aardappels en uien ongeveer dezelfde doorsnee hebben, dit is beter voor de garing. Serveer de schotel met een lekkere knoflooksaus. Jammie!
Dit heb je nodig voor 4 personen:
3 zoete aardappels, schoongeboend en in plakjes van 6mm
3 roodschillige aardappels, schoongeboend en in plakjes van 6mm
3 rode uien, in plakjes van 6mm
15 laurierblaadjes
2 el gesmolten boter
3 el olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 185 °C. Vet een ovenschaal in en leg de plakjes aardappel en ui om de beurt als dominosteentjes in de schaal. Schuif er om de paar plakjes een laurierblaadje tussen. Meng de boter met de olijfolie en de knoflook en besprenkel de aardappels ermee. Breng op smaak met peper en zout. Bak ongeveer 1 uur in de oven, totdat de aardappels mooi gaar en krokant zijn.
No Comments