Aardperensoep met bospaddenstoelen en pastinaak

2 december 2014

Aardperensoep

Maken!

Aardperen. Wel eens van gehoord? Misschien dat je ze kent onder de naam Topinamboer, maar het kan best dat je nog niet weet wat het zijn. Aardperen zijn kleine knolletjes, ze lijken op een monsterachtige aardappel:

Aardperen

Schillen is dan ook een vervelend werkje, maar goed je krijgt er wel echt wat voor terug. Aardperen hebben een hele zachte smaak, het lijkt qua smaak een beetje op artisjok maar qua vorm het meest op een aardappel. De groente is maar heel beperkt verkrijgbaar, eigenlijk alleen in november/december. In Nijkerk is het sowieso haast onmogelijk om ze te krijgen (AH heeft ze wel eens als groente van de maand), vandaar dat ik ze meenam uit Amsterdam.

Eerlijk, ik had voordat ik dit recept maakte ook nog nooit aardpeer gegeten. Maar toen ik deze soep in het boek Home Made van Yvette van Boven zag wou ik het graag eens proberen. En echt, ik vind het heerlijk. Het heeft een eigen smaak die erg zacht is. In deze soep zitten ook pastinaak en bospaddenstoelen, en ik moet zeggen dat dat een super goede combi is. Je moet het gewoon eens proberen, echt!

 

Dit heb je nodig voor 4 kommen (de soep vult behoorlijk):

1 kg aardperen, geschild en in gelijke stukken

2 sjalotten, gesnipperd

200 ml witte wijn

800 ml kippen- of groentebouillon

125 ml slagroom

1 pastinaak, in schijfjes

klontje roomboter

1 teentje knoflook, geperst

150 gr gemengde bospaddenstoelen, in reepjes

paar takjes tijm

 

Zo maak je het:

Verwarm wat olie in de pan en bak de sjalotten glazig. Voeg de aardperen toe en bak even mee. Blus af met de witte wijn. Laat het iets inkoken en voeg dan de bouillon toe. Laat 20 minuten op laag vuur sudderen totdat de aardpeer gaar is. Pureer de soep met een stafmixer tot een gladde soep, voeg de room bij en breng op smaak met peper en zout.

Smelt wat boter in een koekenpan en voeg de pastinaak en tijm toe. Bak even aan en voeg dan de paddenstoelen en knoflook toe. Bak mee. Breng op smaak met peper en zout. Schep de soep in een kom en lepel er wat van de pastinaak en paddenstoelen op.

 

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie