Appel spelt cake

26 september 2014

IMG_6512

Een van de beste cakes ooit. En een gezonde(re) variant, want gemaakt met speltbloem en zonder suiker!

Een bakprinses ben ik niet echt. Of eigenlijk heeft het meer te maken met de voedingsgroep ‘zoet’ waar ik niet zo handig in ben. Wat ik wel lekker kan maken is cake. Ik maak ze ook graag want je kan gewoon een klein plakje afsnijden, en ze zijn ook nog eens snel klaar. Nadeel is de hoeveelheid suiker en boter die er in gaan. Sinds een tijdje weet ik ook dat je beter geen gewone bloem, maar bloem van spelt kunt gebruiken. Spelt is makkelijker te verteren en bevat meer voedingsstoffen dan normale bloem, en is dus gezonder. Ik had het nog nooit in een recept gebruikt maar besloot het eens een kans te geven.

Verder heb ik de suiker vervangen voor agave siroop. Agave is een cactusactige plant die een natuurlijk zoete siroop afgeeft. Prima dus om hiermee de suiker te vervangen!

Het risico met spelt is wel dat de cake droger wordt dan dat je gewend bent. Met dit recept geen probleem, want de geraspte appel houdt de cake super vochtig! Het resultaat was echt verbluffend, ik denk dat dit een van de beste cakes is die ik gemaakt heb.

 

Dit heb je nodig voor 1 cake:

200 gr appel, geschild en geraspt

2 appels, geschild en in plakjes

175 gr roomboter

3 eieren

1 tl kaneel

125 ml agave siroop

250 gr speltbloem

1 tl bakpoeder

handvol rozijnen

citroensap

 

Zo maak je het:

Bedruip de geraspte appel met het citroensap zodat deze niet verkleurd. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt wat boter in een koekenpan, en bak de appelschijfjes op laag vuur mooi bruin. In de tussentijd kan je aan de cake beginnen. Meng de bloem, bakpoeder en kaneel door elkaar. Voeg dan de boter, eieren en agave toe, en mix tot een mooi beslag. Als laatste meng je de geraspte appel en de rozijnen erdoor.

Giet het beslag in een cakeblik en leg de appelschijfjes er boven op. Schuif voor 40/45 minuten in de oven. De cake is klaar als je er met een sateprikker in prikt en deze er weer schoon uitkomt.

 

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Jackelien 21 november 2014 at 10:39

  Super lekkere cake! En ideaal omdat ik visite krijg die geen tarwe en (riet)suiker mag hebben. Ik moest hem alleen wat langer in de oven laten staan (ongeveer 60 min) maar dat kan aan mijn oven liggen (dat ik een combi magnetron). Ik heb er ook nog wat walnoten doorheen gedaan, extra lekker. Bedankt voor het delen :)!

 • Reply Lilian 10 januari 2015 at 13:15

  Dit ga ik zeker eens proberen ziet er erg lekker uit….

 • Reply Sabine 11 januari 2015 at 15:15

  Leuk Lilian, ik ben benieuwd wat je er van vond!

 • Reply Rianne 10 februari 2015 at 19:23

  Heerlijke cake! Eindelijk eens een recept zonder suiker, wat niet zo droog is. Ik heb ook de helft boter gebruikt en de helft kokosolie. Deze ga ik zeker vaker maken. Met geroosterde noten en cacaopoeder ga ik de volgende keer proberen.

 • Reply Simone 25 maart 2015 at 19:18

  Super recept. Een paar weken terug gemaakt voor 1 van mijn gastkindjes waar we de 1e verjaardag van vierden. De agavesiroop had ik vervangen voor dadels (op gevoel) en een theelepeltje stevia. De kids hebben er van gesmuld. Net weer gemaakt, maar dan als muffins voor het volgende verjaardagsfeestje.

 • Reply Sabine 26 maart 2015 at 11:24

  Simone en Rianne, dank voor de leuke reacties! En tof dat jullie zelf nog wat aanpassingen hebben gedaan met een lekker resultaat!

 • Reply Yoghurt pruimen cake - Cuisinevansabine.nl 19 september 2015 at 13:45

  […] Appel spelt cake […]

 • Reply Natasha 31 januari 2016 at 11:12

  Gemaakt volgens het recept, heerlijk hoor.

  • Reply Sabine 1 februari 2016 at 11:12

   Fijn Natasha!

 • Reply marja 1 maart 2016 at 08:17

  Lijkt me heerlijk. Is de siroop te vervangen door honing?

 • Reply Ellen 21 oktober 2016 at 08:12

  Heerlijke cake. Ik heb het spelmeel gecombineerd met 50 gram amandelmeel (dus 200 gr spelt en 50 gram amandelmeel). En net als Simone heb ik dadels gebruikt, omdat ik te weinig agavesiroop in huis had. Dank voor dit heerlijke recept!

  • Reply Sabine 21 oktober 2016 at 10:41

   Hoi Ellen, goed idee om amandelmeel te gebruiken, lijkt me heerlijk met de appel!

 • Reply marije 30 oktober 2016 at 10:01

  Heb jouw recept als basis gebruikt. Had te weinig boter dus een deel vervangen met appelmoes. Wat meer appel gebruikt welke ik klein heb gesneden en 1 ei extra. Had nog boekweitmeel en speltmeel liggen dus een combi van beid gemaakt. Ipv de stroop het ik stevia poeder gebruikt. Het beslag was wat veel voor 1 cakevorm dus in 2 gegoten. Staat nu in de oven, erg benieuwd!

  • Reply Sabine 31 oktober 2016 at 08:27

   Hoi Marije, wat een creatieve oplossingen! Hoe is de cake geworden?

 • Reply Coby 13 december 2017 at 10:03

  Ha Sabine, wat een goed recept. Cake is superlekker. Had geen agavesiroop in huis, dit vervangen door vloeibare honing.
  Bedankt voor je recept! Groetjes

  • Reply Sabine 17 december 2017 at 15:54

   Hi Coby, wat leuk om te horen, bedankt!

 • Reply Lydia 25 september 2020 at 18:09

  Mijn moeder van 84 mag geen appels eten, dus heb ik de cake met peren gemaakt. Boter mag ze ook niet, dus kokosvet, bio. Bovenop gebakken peer en courgetteplakjes (!), afgeblust met wat rijstsiroop. Ik maak elke week een cake voor haar, maar de spelt (ja ja ze mag geen tarwe) maakt het altijd erg droog. Benieuwd wat je tip met geraspte appel, in mijn geval peren, doet voor de vochtigheid van de cake! Hij staat nu in de oven, ik meld me nog met de recensie van mijn moeder.

 • Reply Lydia 26 september 2020 at 14:48

  Ook de variant met peren is luid smakkend goedkeurd door de 84 jarige!. Bedankt Sabine 🙂

 • Reply Mirjam 18 mei 2021 at 09:52

  Als je dit recept als cupcake wilt gebruiken, welke temperatuur en hoe lang?

 • Geef een reactie