Appelbrood met nootjes & rozijnen

31 juli 2016

Appelbrood2

Een combinatie van een appelbrood en een appelcake. Lekker!

Bananenbrood kennen jullie vast allemaal wel. Maar kennen jullie ook de variant met appel al? Ik nog niet, maar voor de Foodblogswap besloot ik het eens te proberen. Een succes!

Het is de laatste dag van de maand en dat betekent dat het weer tijd is voor de Foodblogswap. Ik kreeg deze maand het blog van Linda toegewezen: Come off the Couch. Een leuk blog met veel verschillende soorten recepten. Veel recepten hebben een gezonde inslag, want zoals Linda zelf zegt op haar blog: ‘Lees hier mijn journey van couchpotato naar fitte femme fatale!’. En dat is zeker terug te zien in haar recepten want ik moest goed zoeken naar een ongezond recept. En alhoewel ik daar dan toch meestal voor val, koos ik deze maand toch voor een gezondere keuze.

Maar eerlijk gezegd had ik toch bijna een wat minder gezond recept gekozen, namelijk haar Australische meat pies. Die leken me zo lekker! Maar door tijd gebrek (ik had geen avond meer om te koken maar nog wel een ochtend) besloot ik toch voor de gezonde keuze te gaan. Ook omdat ik weer eens een poging doe om gezond te eten, al is dat dit weekend al weer totaal niet gelukt. Maar goed, ik koos dus voor het appelbrood. Linda had ook een variant met rabarber, dat leek me ook heerlijk, maar rabarber is helaas niet meer in het seizoen. Dan maar het originele recept, met een kleine aanpassing door de toevoeging van rozijntjes en pure chocolade.

Dit appelbrood is zeer geschikt als verantwoord tussendoortje. Tuurlijk is het geen magere hap, maar zeker een stuk beter dan een koek bij de koffie! Er gaat namelijk geen boter in, en ipv normale suiker gaat er honing in. Best verantwoord! Makkelijk aan dit tussendoortje is dat je de plakjes in kunt vriezen. Zo kan je zo een plakje uithalen voordat je aan je werkdag gaat beginnen.

Het appelbrood zit dus eigenlijk tussen cake en brood in. Het mist het boterige, zoete van cake, maar heeft wel de structuur en zachtheid. Het is dus weer zachter dan brood. Ik vind het een blijvertje!

 

Dit heb je nodig voor 1 appelbrood (cake formaat):

120 gr volkorenbloem

4 gr bakpoeder

2 tl kaneel

3 eieren

60 gr honing

150 gr appelpuree (ongezoete appelmoes)

2 appels, 1 1/2 in kleine stukjes en 1/2 in dunne plakjes

60 gr pecannoten, gehakt

60 gr zonnebloempitten

35 gr 70% pure chocolade, gehakt

handje rozijnen

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de bloem met het bakpoeder, kaneel en wat zout. Roer door. In een andere, grotere kom doe je de appelmoes, eieren en honing. Klop dit mengsel mooi luchtig en voeg dan beetje bij beetje het bloemmengsel toe totdat je een mooi beslag hebt. Voeg de appelstukjes, bijna alle nootjes, bijna alle zonnebloempitten, alle rozijnen en bijna alle chocolade toe en roer door. Vet een cakeblik in met wat boter en bekleed met bakpapier. Giet je beslag er in en verdeel je appelschijfjes over de bovenkant van de cake. Verdeel het laatste beetje noten en chocolade er over en schuif 50 minuten in de oven.

Appelbrood

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply angelique mosselaar 9 september 2019 at 10:33

    dag sabine, wat een heerlijke receptjes allemaal! Mijn vraag is of voor het appelbrood ook speltmeel ipv volkorenmeel gebruikt kan worden ( volkoren speltmeel lijkt mij hetzelfde)? het ziet er zo heerlijk uit.

  • Geef een reactie