Appeltaart dadel balletjes

31 januari 2016

Appeltaartbolletjes1

Hallo heerlijk verantwoord tussendoortje!

Einde van de maand alweer, tijd voor de Foodblogswap! Ik kreeg deze maand het blog Koekiesenzo toegewezen, een blog met allerlei lekkere baksels in de hoofdrol. Dit blog is van moeder Kas. Uit haar blog blijkt dat ze dol is op bakken, zónder E-nummers, geraffineerde suikers en tarwe! Ik vond het erg leuk om rond te neuzen op haar blog. Zelf ben ik namelijk helemaal niet thuis in die wereld, ik let wel ietsje op maar kies vaker voor ‘lekker’ dan verantwoord. Dat verantwoord óok heel erg lekker zijn bewijst het blog van Kas wel. Ik word er echt wel enthousiast van, vooral na het proeven van het eindresultaat van deze appeltaart balletjes.

Appeltaartbolletjes3

Dat ik deze appeltaart balletjes zou gaan maken had ik niet meteen bedacht. Maar wanneer je oven er ineens mee ophoudt en je moet iets koken van een blog dat Koekiesenzo heet, tja, dan moet je na een lichte stress snel iets anders kiezen. En dus besloot ik deze vriendjes te maken. Een appeltaart bolletje met alleen dadels, vanille extract, gedroogde appel, rozijntjes en kaneel. Klinkt dat niet uber gezond?

Ik had nog nooit gedroogde appel gegeten. Toen ik net een stukje in mijn mond stak moest ik dan ook even slikken: ik vond het echt niet lekker. Ik hoopte zó dat het lekkerder zou zijn wanneer ik het ergens doorheen deed! En gelukkig is dat helemaal waar. Dus laat je alsjeblieft niet afschrikken door de gedroogde appel, ergens doorheen is ie heerlijk. Volgende keer ga ik ze maken met gedroogde banaan (wou ik nu eigenlijk al doen maar was op), walnoten en pure chocola. Lijkt me ook goddelijk.

Ik heb het recept van Kas redelijk aangehouden alleen bleek dat ik niet helemaal goed gelezen had. Ik heb gelijk 100 ml water toegevoegd terwijl 75 echt voldoende was geweest. De hoeveelheid water was nu te veel voor een stevige dadelpasta. Mijn appeltaartjes staan nu op te stijven in de koelkast, ik raad aan om gewoon ietsje minder vocht te gebruiken. Je kan altijd meer toevoegen wanneer je puree te dik is.

 

Dit heb je nodig voor 15 bolletjes:

Voor de dadelpasta:

175 gr ontpitte dadels

75 ml kokend water

1 tl vanille extract

 

Voor de bolletjes:

80 gr gedroogde appel, in heel kleine stukjes

40 gr rozijntjes, klein gehakt

kaneel naar smaak

80 gr hazelnoten, fijn gemalen (ik doe dat in de vijzel)

snufje zout

 

Zo maak je het:

Week de dadels 20 minuten in het kokende water. Doe ze samen met het vanille extract in de keukenmachine en maal tot een mooie puree. De puree moet echt nog wel wat stevig zijn, dat rolt zo meteen beter. Is je puree nou echt te dik, voeg dan nog wat water toe.

Meng de dadelpasta met de appel, rozijntjes, beetje zout en wat kaneel door elkaar. Rol balletjes van je mengsel en rol deze door de hazelnoot. Laat even opstijven in de koelkast en serveer.

 

Appeltaartbolletjes2

 

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie