Arubaanse beenham

14 juni 2014

Arubaanse beenham

Dit is nou een echt feestmaal. Hier maak je iedereen blij mee!

Dit is (ja alweer) een recept van mijn collega Vilma. Echt, op Aruba weten ze wat lekker eten is hoor! Deze ham is eigenlijk een traditionele kerstham. Ik maakte hem dan ook voor het eerst met de kerst. En wauw, dit was zo ontzettend lekker, ik was zelf verbaasd. De ham was zó sappig! Ik was bang dat ie te droog werd omdat het een voorgegaarde ham is, maar dit was helemaal niet zo. Doordat je de ham constant overgiet met ananassap blijft het vlees juist erg sappig. Gebruik voor dit gerecht een voorgegaarde ham mét bot. Het bot geeft smaak af en helpt met een snelle egale garing.

Eet dit gerecht lekker met zure uien en piccalilly. En honing mosterdsaus. En de volgende dag de restjes heerlijk op een wit bolletje! Met voorgaand genoemde bijgerechten natuurlijk. Jam.

 

Dit heb je nodig voor 6 personen:

een flinke voorgegaarde beenham van ongeveer 2,5 kg

ongeveer 20 kruidnagels

half pak ananassap

4 ananasschijven

4 kersen

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de ham in een schaal en prik ongeveer 20 gaatjes in de bovenkant van de ham. Druk in elk gaatje een kruidnagel. Schuif de ham in de oven en giet er wat ananassap over. Giet na elk kwartier wat extra sap over de ham. Na 1 uur haal je de ham even uit de oven en leg je de ananasschijven erop. In het midden van elke schijf leg je een kers. Schuif de ham terug in de oven voor ongeveer 40 minuten. Blijf hem bedruipen met ananassap. Wordt de ham te donker? Dek dan af met aluminiumfolie.

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie