Aspergesoep

18 mei 2016

Aspergesoep2

Heerlijke klassieke aspergesoep met ham, ei en bieslook.

Daar is ie dan! Ik had jullie een lekkere aspergesoep beloofd. Bij deze!

Eigenlijk was ik vorig jaar al van plan om een aspergesoep te plaatsen. Ik denk dat ik toen het recept kwijt ben geraakt en het daarom niet online had gezet, maar de foto kon ik nog wel terugvinden. Ik moest echt even in mezelf grinniken, wat een slechte foto! Echt geen gezicht, ik ben blij dat ik die niet geplaatst heb. Terwijl ik dat toen misschien prima had gevonden. Grappig he, hoeveel je in een jaartje samen leert. Oefening baart echt kunst! Want hoewel ik nu ook niet altijd helemaal tevreden ben, ben ik wel steeds enthousiaster over het eindresultaat. Vriendlief vroeg of het dan nu echt tijd werd voor een kookboek.. Nou, nog ff niet.

Nu ik dit schrijf bedenk ik me dat ik in ons vorige huis ook al eens aspergesoep had willen maken. Ik werkte toen nog bij de Salentein. Voordat ik naar het werk ging zette ik nog even de schillen op, die zou ik vlak voordat ik wegging wel uitzetten. Fabian en ik gingen om 17.30 snel de deur uit, om 3.30 weer thuis. Je raadt het al… Echt bijna brand! Pan vergeten! Mijn aspergeschillen waren inmiddels zwart van het droogkoken, de rook kwam al uit de pan. Ik was echt nèt op tijd thuis. Ik denk niet dat ik anders nog een keer aspergesoep gemaakt zou hebben..

Terug naar de asperges. Genieten jullie er lekker van dat het witte goud er weer is? Ik heb ze inmiddels 4x gegeten: 2x op deze heerlijke plaattaart met zalm, 1x met beurre noisette en garnalen (goddelijk!! Vrijdag het recept online!) en gisteravond en vanmiddag deze aspergesoep. Ik kan er ook echt geen genoeg van krijgen, vind ze zo lekker! Misschien dat ik ze ook nog wel even een keertje maak met home made Hollandaise saus, ook erg fijn.

Fijn aan deze soep is dat je hem eigenlijk gewoon van restjes maakt. Ik kook de asperges in ruim water (2 liter) gaar, dit water bewaar ik (er blijft ongeveer 1,5 liter over), en hier kook ik dan de schillen en kontjes nog even een half uurtje in. Af laten koelen, zeven, rouxtje maken, roeren, verse asperges meekoken, beetje room erbij, op smaak brengen en klaar is Kees. Een kind kan de was doen. De dag ervoor had je natuurlijk al 3 extra eieren gekookt en ook de ham had je nog over. Bieslook ff snel in de tuin knippen en hup over je soep. Handig toch?

 

Dit heb je nodig voor 3 flinke kommen (4 kan ook, ik eet graag een hele grote kom):

1,5 l asperge kookvocht (als je dit niet hebt gebruik je vers water, pak dan 2 liter en laat een half uurtje langer trekken)

schil en kontjes van minimaal 10 asperges (ik had van 15)

4 verse asperges, geschild en in stukjes

75 gr boter

90 gr bloem

1 blokje groentebouillon

60 ml kookroom light

nootmuskaat naar smaak

2 tl suiker

flinke bos bieslook

3 eieren, hard gekookt en in kleine stukjes

3 plakken ham, in kleine stukjes

 

Zo maak je het:

Zet het kookvocht of je nieuwe water op. Voeg de aspergeschillen, de kontjes en het bouillonblokje toe en laat minimaal een half uur trekken. Liever niet korter, zeker niet wanneer je vers water gebruikt. Verwijder de schillen en kontjes, deze gebruiken we niet meer.

Om een goede soep te maken is het belangrijk dat óf je bouillon, óf je roux afgekoeld is. Wanneer ze allebei nog heet zijn gaat het mis en lost je roux niet op! Ik heb ervoor gekozen mijn bouillon af te laten koelen, heb je hier geen tijd voor laat dan je roux goed afkoelen in de koelkast voordat je deze gaat gebruiken. Ik ga er hieronder even vanuit dat je een koude bouillon gebruikt. Gebruik je koude roux, doe het dan andersom.

Zet een pan, groot genoeg voor je soep, op laag vuur en doe hier de boter in. Laat rustig smelten en voeg nu de bloem toe. Blijf constant roeren totdat je een brokkelig deegballetje krijgt. Je maakt een blanke roux, dus zorg dat deze niet te donker wordt en houdt je pannetje op laag vuur. Het maken van een roux duurt ongeveer een minuut of 3.

Schep wanneer je roux klaar is een lepel afgekoelde bouillon in de pan. Roer goed met de roux en voeg een volgende lepel toe. Voeg alle bouillon toe en blijf ondertussen rustig roeren, je soep zal nu gaan indikken. Voeg nu ook de asperges toe, deze moeten ongeveer 5 minuten meekoken. Voeg de suiker, flink wat peper en zout, en nootmuskaat naar smaak toe. Voeg de room toe en roer goed door. Als je soep op smaak is kan je hem gaan opscheppen.

Verdeel de ham, ei en bieslook over de soep en serveren maar!

Aspergesoep

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Asperges met garnalen & beurre noisette - Cuisinevansabine.nl 20 mei 2016 at 08:35

    […] Aspergesoep […]

  • Geef een reactie