Babi Ketjap

17 februari 2015

Babi Ketjap

Een lekkere en snelle variant op het originele recept.

Bedankt fijne opdrachtgevers van Fabian voor het vullen van onze koelkast. Dit keer een mooie partij vlees, waaronder een halve kilo hamlappen. Kijk, daar kunnen we wat mee! Babi Ketjap vind ik altijd een erg lekker gerecht maar het idee van het pakje en zakje staan me niet zo aan. Tijd dus om het eens zelf te maken!

Eigenlijk is Babi Ketjap een gerecht dat je heel lang op moet laten staan. Daar heb ik niet altijd zin in, een snel recept is ook wel eens fijn. Dit recept is dan ook geen origineel Babi Ketjap recept maar wel erg lekker! Het is eigenlijk echt helemaal niet moeilijk. Je moet even 3 uurtjes uittrekken om het vlees te marineren (in de tussentijd kan je heeel veel andere dingen doen!), maar daarna is het ook zo klaar. Lekker laten sudderen in de saus en jam, smikkelen maar. Ik serveerde de Babi Ketjap met zelfgemaakte nasi, dus ook zonder pakjes en zakjes! Echt lekker, en ook helemaal niet moeilijk.

Voor Babi Ketjap kan je eigenlijk zelf kiezen wat voor varkensvlees je gebruikt. Speklappen, varkenshaas, hamlappen, het kan allemaal. Wel even goed kijken of het vlees gaar is, de bereidingstijd verschilt.

 

Dit heb je nodig voor 2 a 3 personen:

500 gr hamlappen, in blokjes

 

Voor de marinade:

2 el ketjap

1 el sambal

3 teentjes knoflook, geperst

1 tl gemberpoeder

 

Voor de saus:

1 blikje tomatenpuree

1 ui, fijn gesnipperd

1 el ketchup

2 el ketjap

1 el sambal

250 ml water

3 el bruine suiker

1 tl maïzena

1 el azijn

 

Zo maak je het:

Meng de hamlappen met alle ingrediënten van de marinade. Bestrooi met peper en zout en zet minimaal 3 uur in de koelkast om te marineren.

Bak een uitje totdat deze glazig is. Voeg de hamlappen samen met de marinade toe en bak aan. Voeg alle overige ingrediënten behalve de maïzena toe en laat een minuut of 15 sudderen totdat het vlees gaar is. Meng de tl maïzena met wat water en voeg toe aan de babi ketjap. Het is klaar wanneer de saus mooi stroperig is. Breng op smaak met peper en zout en serveer met bijvoorbeeld zelfgemaakte nasi.

 

 

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Nasi - Cuisinevansabine.nl 1 november 2016 at 14:04

    […] had weer een hele vervelende fotografieklus waar we lekker wat vlees aan over hielden) besloot ik Babi Ketjap te maken. Natuurlijk ook zelf, zakjes e.d. gebruik ik liever niet. Maar bij Babi Ketjap hoort […]

  • Reply proefabonnementkrant 6 april 2019 at 14:57

    Het recept met varkenshaas op babiketjap.nl is nog lekkerder. Maar dat is natuurlijk wel logisch.

  • Geef een reactie