In balsamico ingelegde uitjes

22 maart 2015

Ingelegde uitjes 1

Heerlijk bij een kaasplank of anti pasti!

Zoals jullie weten ben ik niet zo van de desserts. Als ik uit eten ga heb ik er dan meestal ook geen moeite mee deze gang over te slaan. Tenminste, zolang er tussen het rijtje zoetigheden geen kaasplankje opduikelt. Want daar ben ik wel gek op! Ik ben gek op allerlei soorten kazen, maar een roodschimmel is wel mijn favoriet. Lekker een glaasje PX sherry erbij.. Heerlijk!

En met dat glaasje PX sherry is eigenlijk ook dit recept begonnen. Ik kocht namelijk een mooie fles sherry in Amsterdam, speciaal voor bij een lekker kaasplankje. Mijn vader moest dan wel komen eten, want die is er net zo gek op als ik. Bij een kaasplankje hoort natuurlijk wel iets zuurs, een beetje als tegenwicht tegen de andere smaken op de plank. En zie daar, uitjes op zuur!

Ik heb een goede, dikke balsamicoazijn voor dit recept gebruikt. Je hebt ook hele dunne maar dat is echt minder lekker. Probeer dan ook een goede te kopen (Lidl heeft soms hele goede in het Delicieux assortiment!). De cocktailuitjes die erin gaan koop je bij de groenteboer of bij een groothandel zoals de Sligro. Zoals je ziet zijn mijn uitjes intens bruin geworden door de balsamico. Dit komt omdat ik de pot wel een maand of 2 op een donkere plek bewaard heb. Dit kan prima, de smaak kan er dan optimaal intrekken. Iets meer haast? Probeer ze tijdig te maken en laat ze dan minimaal 2 weken staan, maar liever dus langer!

Ik vond de uitjes echt heerlijk bij de kaasplank. Gelukkig heb ik nog een potje staan!

Ingelegde uitjes 2

Dit heb je nodig voor 2 weckpotten:

500 gr (verse!) cocktailuitjes of zilveruitjes

200 ml goede, dikke balsamicoazijn

200 ml witte azijn

50 gr rietsuiker

1 tl zout

2 tl karwijzaad

2 tl zout voor het weken

2 brandschone weckpotten

 

Zo maak je het:

Leg de cocktailuitjes met schil en al in een pan en overgiet met heet water en 2 tl zout. Laat een nacht liggen, de uitjes zijn nu zachter geworden en de schil gaat er makkelijk af.

Doe de balsamicoazijn, witte azijn, suiker, 1 tl zout en het karwijzaad in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat 4 minuten inkoken. Doe de gepelde uitjes erbij en kook nog eens 10 minuten totdat ze nog zachter zijn. Schep de uitjes eruit en verdeel over de weckpotten. Giet nu de azijn erover, zorg dat de uitjes zo veel mogelijk onderstaan. Zet de potten op een donkere plek weg en laat hier minimaal 2 weken maar liever langer staan.

 

Ingelegde uitjes

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply je vader 23 maart 2015 at 11:57

  Niets van gelogen Sab…het was héérlijk! Enne…nogmaals bedankt voor de uitnodiging! 😉

 • Reply Sabine 24 maart 2015 at 14:52

  Bedankt pap! En graag gedaan 🙂

 • Reply bertine 18 september 2015 at 13:52

  Ha sabine, ikzelf carameliseer de uitjes eerst, misschien leuk om ook es te proberen.

 • Reply Sabine 19 september 2015 at 13:19

  Hoi Bertine, goed idee! Ga ik zeker een keer proberen

 • Reply Plony 31 december 2015 at 15:58

  Sabine, kan ik in dit recept ipv de balsamico azijn ook balsamico crema gebruiken?

  • Reply Sabine 2 januari 2016 at 16:56

   Hoi Plony,

   Nee dat raad ik niet aan. Balsamico creme is meer om te garneren en heeft een andere werking dan azijn. Ik zou dus gewoon voor de azijn gaan.

   Groetjes Sabine

 • Reply mhuiden 8 september 2016 at 18:37

  recept gevolgd! uitjes zitten in de pot maar blijven boven drijven. heb je een tip?

 • Reply Kato 9 februari 2018 at 10:27

  Sorry hoor maar dit recept is echt veel te zuur, misschien is witte wijn ipv azijn een zachter alternatief. Minder balsamico en aanlengen met water, anders is het echt niet te doen, ik heb iedereen het huis uit gejaagd met de intens zure (kook)lucht bij de bereiding.

 • Geef een reactie