Bloemkool ovenschotel met ham, tomaat & kaassaus

17 augustus 2016

Bloemkoolschotel 2

Een fijn recept uit de oude doos.

Wat vliegt de tijd. Ineens zijn er weer 2 weken om en heb ik geen een recept geplaatst.. Daarom vandaag tijd voor een lekkere bloemkool ovenschotel!

Ja shame on me, ik weet het. Zo weinig recepten de afgelopen tijd, dat kan echt niet. En dat terwijl ik nog geen eens vakantie heb gehad! Mijn weekenden waren, en zijn aankomende tijd, gewoon heel erg vol. Ik red het dan niet om veel voor het blog te koken. Of het gebeurt me zoals vorig weekend, toen ik jarig was. Op zaterdag had ik verschillende smeersels gemaakt en uitgeschreven, ik zou ze dan op zondag voordat de visite kwam even op de foto zetten. Maja, als je op zaterdagavond je vrienden over de vloer hebt en je drinkt gezellig wat drankjes, kan het zo maar zijn dat je zondag langer in je bed ligt dan dat de bedoeling was. En dus heb ik allerlei smeersels bedacht en uitgeschreven, maar niet op de foto gezet. Zucht. Dat schiet niet op he?

In september ben ik trouwens 3 weken op vakantie en zullen jullie het zonder blogposts moeten doen. Ik ben namelijk op Cuba! En aangezien daar slecht internet is kan ik waarschijnlijk weinig met jullie delen. Ik beloof dat ik achteraf een mooi verslag voor jullie zal schrijven om het goed te maken.

Goed, terug naar het eten. Ik zei in de eerste regel al dat dit een recept is uit de oude doos. Dit recept maakte mijn moeder namelijk vroeger regelmatig, uit een heel oud magnetron kookboek. Ik vond het altijd super lekker en had er ineens zin in. Bloemkool eet ik namelijk ook veel te weinig, dus dit was een mooie gelegenheid om deze groente weer eens te kopen.

Deze schotel is heel erg makkelijk om te maken. De basis is in principe bloemkool, ham, tomaat en kaassaus. Voor de kaassaus maak je een soort bechamelsaus, maar dan veel dikker. Tijdens het koken bedacht ik me dat dit gerecht eigenlijk weinig spannende smaken heeft. Grappig he, dat vond ik vroeger prima. Nu besloot ik tijm toe te voegen, deed ik mosterd door de kaassaus en spicete ik de boel op met chili. Het resultaat is een smaakvolle bloemkool ovenschotel, die je heerlijk kunt serveren met aardappelpuree.

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

1 bloemkool, alleen de roosjes

300 gr tomaten, zonder schil (hoe? zo!), zaden verwijderd en vruchtvlees in stukjes

1 rode ui, gesnipperd

30 gr boter

30 gr bloem

150 ml melk

sap van een 1/2 citroen

bosje verse tijm

1 el mosterd

200 gr hamstukjes

150 gr lekkere kaas naar keuze (ik had een mix met Parmezaan en normaal maar gruyere is ook erg lekker), geraspt

gedroogde chilivlokken naar smaak

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de bloemkool een paar minuten totdat ze beetgaar is (met echt een stevige bite). Giet af en zet even weg. Fruit de ui met de boter en de bloem 2 minuten in een pannetje. Giet beetje bij beetje de melk erdoor en blijf roeren totdat je een mooie dikke saus hebt. Zet het vuur uit. Voeg de mosterd, citroensap, flink wat peper en zout toe. Voeg ook 1/3 van de kaas toe en roer goed door.

Doe de bloemkool, tomaat, ham, tijm, peper en zout en wat chili in een ovenschotel en hussel om. Schep de kaassaus erop en verdeel goed. Strooi de rest van de kaas erover en bestrooi met wat extra chili. Schuif de bloemkool ovenschotel ongeveer 20 minuten in de oven. Serveer met aardappelpuree.

Bloemkoolschotel

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie