Bloemkoolsoep met hazelnootpesto

24 mei 2020

Lekker soepie deze bloemkoolsoep met hazelnootpesto!

Druilerig dagje vandaag. Ergens wil ik niet klagen want ons net aangeplante voortuintje is blij, maar toch had ik dit weekend op iets beter weer gehoopt. Bijvoorbeeld zoals afgelopen donderdag, man wat was dat genieten. Net zomer! Vandaag regen en frisjes, geen weer om naar buiten te gaan maar wel echt voor een binnenfeestje. En ag, dat is ook best genieten!

Hebben jullie al plannen voor het eten vandaag? Wij gaan vanavond kip van de Green Egg eten! Hebben wij zelf niet hoor, zijn uitgenodigd (en daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen..)! Wel een beetje veel vis en vlees afgelopen week, aankomende week weer even streng aan de vega. Dat bevalt ons toch eigenlijk echt wel goed, dat weinig ‘dieren’ eten. Nu nog iets minder aan de zuivel. Merk dat dat lastiger is nu we een koffiemachine hebben gekocht die echt heul lekkere macchiato’s maakt, en die drink ik toch echt het liefst met volle melk. Nou ja, dan voor het ontbijt maar even minderen in de zuivel!

Mocht je ook wel wat inspiratie kunnen gebruiken voor een vleesloze dag dan is deze bloemkoolsoep met hazelnootpesto misschien wel wat voor je. Makkelijk te maken, romig, en vooral veel smaak door het toevoegen van de pesto. O ja, die croutons doen ook echt veel goed, heerlijk! Zo’n soepje is toch eigenlijk ook perfect eten voor een druilerige dag als vandaag, of niet?

De croutons maak je van een restje oud brood (mijn stukje stokbrood was zo hard dat ik er iemand mee neer kon slaan, werkte nog prima 😉 ). Heb je dat niet trek dan een plak brood uit de vriezer, kan ook wel hoor!

 

Dit heb je nodig voor een bloemkoolsoep met hazelnootpesto voor 4 personen:

Voor de soep:

1 bloemkool (zonder blad ongeveer 1300 gr)

1,5 tl venkelpoeder

2 sjalotjes

2 tenen knoflook in de schil

scheut olie

1 l groentebouillon

 

Voor de pesto (je houdt hier wat van over, lekker om te dippen of door je pasta):

50 gr kort gebrande hazelnoten

20 gr Parmezaan, geraspt

1 teen knoflook

2 flinke handen basilicum

6 el olijfolie

 

Voor de croutons:

ongeveer 60 gr oud brood, bijvoorbeeld stukje stokbrood

4 el olie

flink wat zout

gedroogde chili vlokken

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de bloemkool schoon en maak kleine roosjes. Van de steel kan je het meeste ook gebruiken, straks ga je het toch pureren. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak de sjalotjes schoon maar laat het kontje eraan zetten. Snijd in 4en (het kontje houdt het bij elkaar) en leg op de bakplaat. Bestrooi met het venkelpoeder en wat zout, begiet met wat olie, leg de knoflooktenen ertussen en hussel. Schuif 25 minuten in de oven of totdat de bloemkool gaar is. In de tussentijd laat je de bouillon warm worden op het fornuis.

Terwijl de bloemkool in de oven staat maak je de pesto. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal fijn. Proef of het op smaak is en voeg anders nog iets van de ingrediënten toe.

Voor de croutons snijd je het brood in stukjes. Meng de olie met wat zout en chili in een bakje en doe al je stukjes brood erbij in. Hussel goed en zorg dat je brood goed bedekt is met de olie. Leg in een ovenschaaltje en schuif de laatste 8 minuten bij de bloemkool in de oven. Haal ze er tegelijkertijd uit.

Voeg de bloemkool, knoflook (schilletje even weggooien) en sjalotje (haal nu het kontje eraf) toe aan de bouillon. Laat een paar minuten meekoken en pureer met de staafmixer tot een gladde soep.

Serveer de soep met wat van de pesto en een handje croutons.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply tadalafil 23 december 2023 at 17:43

    tadalafil

    tadalafil

  • Geef een reactie