Boterkoek met speculaas & sinaasappel

19 november 2017

Welkom Sinterklaasje!

Zo, het weekend zit er weer bijna op. Jammer, maar ik heb echt een leuk weekend achter de rug. Vrijdagavond hebben we onze housewarming gehouden, erg leuk! Heerlijk om iedereen zo in ons nieuwe huisje kunnen ontvangen. Paste ook precies, want zo groot is het allemaal niet. Vrijdag overdag was ik lekker vrij dus ik had mooi de hele dag om voor te bereiden. Qua hapjes zeker niet uitgesloofd hoor, ik vond het wel even prima. Daarbij mocht Fabian een hele lading tapenades fotograferen dus waren en sowieso al lekkere dingen in huis. Wat ik wel maakte waren tomaatjes met mozzarella en pittige cola kip. Altijd goed.

En toen gister.. Hebben we onze gezinsuitbreiding opgehaald! Ruby heeft er een zusje bij: Merlot. Een ienieminie kitten van 7 weken. En jeetje was is ze cute. Op dit moment ligt ze in mijn nek te slapen. Echt zo schattig. Ruby vindt het nog wel heel erg eng. Zo’n klein mormel in huis is ie niet gewend. Vanmorgen zelfs overgeven, zielig. Maar met kleine stapjes lijkt het beter te gaan, dus hopen dat het helemaal goed gaat komen. Wij zijn verkocht!

Vandaag heb ik ook echt iets tofs gedaan. Vanmorgen eerst 3 recepten voor een supermarkt gekookt die in februari een pannenactie hebben. Marathon koken noemen we dat! Nu lekker de restjes opeten, helemaal niet vervelend. Toen ik klaar was met de recepten ben ik naar Amsterdam geweest voor een GPS tour met een vriendinnetje. Serieus nooit gedacht dat ik nog eens door Amsterdam zou rennen omdat er handlangers van een moordenaar waren die onze aanwijzingen wilden afpakken. Het leek wel Pacman, mooi man. Echt een leuke middag gehad!

Maar in dit volle weekend had ik eigenlijk wat recepten met jullie delen. Echter kom ik er nu pas aan toe, terwijl vriendlief het eten staat op te warmen. Toch wilde ik dit recept graag met jullie delen, want het is een beetje een Sinterklaas recept! Wat overigens niet betekent dat je het de rest van het jaar niet kan eten, het is namelijk super lekker. Ik heb namelijk een heerlijk recept voor boterkoek met speculaas & sinaasappel voor jullie! Een toppertje weer. Lukte niet in een keer overigens.. Toen ik de koek ging aansnijden voor de foto merkte ik het al: krak zei die, als een echte mooie brosse koek. Normaal zou ik daar best blij mee zijn, maar niet bij een boterkoek. Die moet super zacht zijn. Daarbij had ik er geen sinaasappel in gedaan wat ik toch jammer vond, en iets te weinig speculaaskruiden. Dus nieuwe poging, die super was. Ik heb de oventemperatuur verhoogd, en de baktijd verkort. Dat bleek de oplossing. Op mijn werk waren ze ook weer happy, 2 weken achter elkaar boterkoek met speculaas. Ik lijk wel een feeder, en dat terwijl ik chef vitaliteit ben.. Oeps.

Maar goed, hierbij dan het overheerlijke recept voor boterkoek met speculaas en sinaasappel. Laat het heerlijk avondje maar komen!

Dit heb je nodig voor 1 koek ter grootte van een brownie:

350 g roomboter op kamertemperatuur

100 g kristalsuiker

170 g witte basterdsuiker

350 g bloem

5 tl speculaaskruiden

2 tl vanille extract

geraspte schil van 1 sinaasappel

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng alle ingrediënten door elkaar tezamen met een snuf zout. Meng dit met de deeghaak in de mixer. Vet een brownie bakblik in met boter en bekleed deze met bakpapier. Schep het beslag erin en verdeel netjes. Maak de bovenkant zo glad mogelijk, dit gaat het handigst met een lepel die je even heet maakt onder de kraan. Klop het eitje los en besmeer de bovenkant van je beslag ermee. Maak met een vork een patroontje. Schuif de koek 20 minuten in de oven, laat een paar uur (ongeveer 6) afkoelen voordat je de koek aansnijdt.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Hartige banketletter - Cuisinevansabine.nl 17 december 2017 at 15:55

    […] Boterkoek met speculaas en sinaasappel […]

  • Geef een reactie