Butter chicken

28 februari 2016

Curry 2

Holy moly, deze curry is fantastisch.

Zo, een exotisch uitstapje vandaag. Naar India wel te verstaan. Want gister maakte ik deze overheerlijke curry, genaamd butter chicken. Een typisch Indiaas gerecht dat echt heel veel mensen lekker vinden. Waarom? Kip, slagroom, boter en kruiden. En in tegenstelling tot de meeste andere curry’s is deze curry niet pittig. Een allemansvriendje dus!

Afgelopen week was het erg druk op mijn werk en moesten we wat overwerken. Ik mocht op maandag kiezen wat we gingen eten: het werd Indiaas. Ik nam Korma met garnalen. Echt heerlijk! Mijn collega zat aan de butter chicken. Ik had al eens eerder butter chicken gemaakt, maar ik was wat belangrijke hoeveelheden vergeten op te schrijven van het recept dus ik kon het helaas niet voor jullie uitwerken. Omdat ik gister eters kreeg besloot ik het nog een keer te maken. En met succes gelukkig.

Bij deze butter chicken aten we rijst, zoet zure komkommer met rode peper en zelfgemaakt naanbrood. Ik ben echt gek op naan, zo lekker om in de saus te dippen. Faab kan het heel lekker bakken dus de credits hiervoor zijn voor hem.

Je begrijpt wel dat dit niet zo’n heel gezond recept is. Maar ag, wat geeft dat voor een keer.

 

Dit heb je nodig voor 6 personen:

Voor de kip:

1,5 kg kippendijen, in blokjes

4 tl garam masala

1 tl zout

3 tenen knoflook, geperst

2 el citroensap

flink wat peper

 

Voor de saus:

3 uien, gesnipperd

3 tenen knoflook, geperst

3 tl garam masala

3 tl paprikapoeder

1 tl kaneel

2 blikken tomatenblokjes (800 gr)

200 ml slagroom

4 tl boter

3 tl sambal

peper en zout

koriander

 

Zo maak je het:

Doe de kip samen met de ingrediƫnten voor de kip in een bak. Masseer de kruiden goed in de kip. Zet de kip minimaal 12 uur in de koelkast om te marineren, maar langer mag ook.

Verwarm wat olie in een braadpan en bak de kip rondom snel aan. Doe dit in 2 of 3 keer zodat je kip kans krijgt een beetje aan te bakken. Haal de kip er weer uit en houd apart (hij mag nog niet gaar zijn he, alleen aanbakken!). Verwarm opnieuw wat olie in de pan, zet het vuur zacht en smoor de uien een minuut of 20. Bak de knoflook 1 minuut mee. Voeg dan de kruiden toe en bak ook 1 minuut mee. Doe nu de tomatenblokjes en de sambal erbij en laat warm worden. Voeg dan de slagroom toe. Haal de pan van het vuur en pureer de saus. Ik vind het lekker als je nog stukjes hebt, maar je mag hem ook helemaal fijn pureren. Zet de pan terug op het vuur en roer de kip door de saus. Laat ongeveer 12 minuten meestoven. Voeg dan de boter toe en proef of het gerecht op smaak is. Zo niet, breng dan op smaak met wat extra peper en zout, sambal of kruiden. Bestrooi met de koriander wanneer je gaat serveren.

Serveer met rijst, komkommer en naan.

Curry 1

 

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie