Dit eten we snel weer!
Deze courgette lasagne bootjes zijn echt een uitkomst voor iedereen die gek is op lasagne maar liever niet te veel pasta eet. Gezond, makkelijk, super lekker en hoog in eiwitten!
Oh my, wat een succesnummer. Faab en ik zijn beide dol op lasagne. We eten het niet erg vaak gezien de ‘gezonde factor’, maar we zijn er wel heel erg gek op. Ik heb al een tweetal lasagne recepten op mijn blog (de lekkerste klassieke lasagne en kip prei mosterd lasagne), maar een gezonde variant miste nog. Tijd dus om eens iets nieuws te bedenken!
Wat een lasagne zo lekker maakt zijn de saus en de kaas. Tenminste, dat vind ik dan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij een echte lasagne de bechamelsaus niet te versmaden vind. Bij deze gezonde variant heb ik dit wel even weggelaten. Niet alleen uit gezonde overwegingen, maar ook praktisch gezien. De courgette bootjes zitten namelijk bomvol gehaktsaus, een bechamelsaus zou hier waarschijnlijk niet bovenop blijven liggen. Dan maar zonder!
De gehaktsaus is erg makkelijk en snel te maken. Ik maak deze met ingrediënten die ik eigenlijk altijd wel in huis en in de tuin heb. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om nóg meer onderdelen zelf te maken (verse tomaten, rode pesto), maar ik vind het prettig dat dit gerecht met 40 minuutjes op tafel staat.
De courgette bootjes maak je door de courgette uit te hollen. Je verwijderd als het ware de zaadlijsten. Dit moet je erg voorzichtig doen want je wilt niet door de courgette heen snijden, dan gaan ze lekken.
De courgette lasagne bootjes bevatten ongeveer 600 kcal en bevatten 34% eiwitten, 14% koolhydraten en 52% vetten.
Dit heb je nodig voor 2 personen:
2 courgettes (kies zo recht mogelijke!)
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
300 gr rundergehakt
2 takjes rozemarijn
paar takjes tijm
4 champignons, in kleine stukjes
1/2 rode paprika, in kleine stukjes
400 ml tomatenblokjes
2 tl rode pesto
2 tl sambal
1 bol mozzarella light
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de uitjes met de rozemarijn en tijm totdat de ui glazig is. Voeg nu de knoflook, het gehakt, champignons en paprika toe. Bak totdat je gehakt gaar is en je groenten gebruind. Breng op smaak met peper en zout en voeg de tomatenblokjes, pesto en sambal toe. Laat pruttelen totdat je saus ietsje ingedikt en op smaak is (kleine 10 minuten).
Snijd de courgette doormidden. Snijd voorzichtig langs de zaadlijsten. Dit hoeft niet diep, maar het helpt je met het uithollen. Haal de zaadlijsten eruit door middel van een lepeltje. Ga voorzichtig te werk zodat je courgette niet breekt en je niet door het vlees heen steekt. Leg de courgettes op een bakplaat.
Haal de takjes tijm en rozemarijn uit de gehaktsaus. Vul de courgette bootjes met de lasagnesaus en verdeel de mozzarella erover. Zet de courgette lasagne bootjes 20 minuten in de oven totdat de courgette beetgaar is en de mozzarella gesmolten.
No Comments