Couscous met biet, spek & geitenkaas

17 april 2016

Couscoussalade biet 2

Deze couscous met biet is heerlijk in balans met het spek, geitenkaas, augurk en ras el hanout kruiden.

Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik gek ben op biet. Van de week plaatste ik al deze kikkererwten salade met biet, mijn bietenburger recept wordt altijd top bekeken en ook in salades mag ik hem graag verwerken. Ook mijn moestuin moest er dus weer aan geloven: dit keer staan er gele en chioggia bieten. Erg tof, ik hoop zo dat ze goed lukken!

Bieten vind ik erg makkelijk in de keuken. Voor snelle gerechten gebruik ik gewoon voorgekookte bieten uit zo’n zakje, werkt prima. Je eten staat zó op tafel, erg prettig wanneer je weinig tijd hebt! Bij ons liggen ze dan ook altijd op voorraad. Toen ik jonger was was er een tijdje dat ik helemaal geen bietjes meer wou eten. Mijn opa en oma hadden een moestuin en hadden héél veel bietjes altijd. Wij aten ze dan ook wekelijks, maar wel vaak op dezelfde manier. Zat was ik er van. Toen ik op mezelf ging wonen begon ik ze weer wat vaker te eten. Nu dus bijna wekelijks op het menu.

Deze couscous salade ontstond eigenlijk toen ik op een vrijdagavond na het sporten geen zin meer had om te koken. Maar we hadden gesport en wilden dus toch wel iets gezonds naar binnen werken. Van de spulletjes die ik nog had liggen maakte ik toen deze couscous met biet. Zonder de ras el hanout trouwens, want dat is een idee van vriend Maarten. Ik wilde deze salade maken op onze bier brouwen en worsten bouwen dag, maar omdat ik mijn vinger in de worstenmachine draaide (au! Bloedworst..) moest ik het kookwerk helaas uit handen geven. Maarten maakte mijn couscous en maakte er een mayo met ras el hanout kruiden bij. Top! Dus nu maak ik hem ook zo, alleen gebruik ik yoghurt ipv mayo.

Deze couscous is makkelijk te maken en super lekker en gezond.

 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

3 voorgekookte bieten, in blokjes

100 gr couscous

150 gr spekjes

1 tl komijn

1 kleine rode ui, gesnipperd

1/2 appel, in blokjes

3 augurken, in blokjes

2 handjes rozijnen

2 el dikke yoghurt

1 tl ras el hanout kruiden

beetje citroenolijfolie

100 gr zachte geitenkaas

 

Zo maak je het:

Bereid de couscous volgens de verpakking. Bak de spekjes knapperig samen met de komijn en wat peper. Doe ondertussen de biet, rode ui, appel, augurk en rozijnen in een schaal en meng door. Voeg de spekjes en de couscous toe en breng op smaak met peper en zout. Meng de yoghurt met de ras el hanout en de citroenolie en meng door de salade. Schep de salade op borden en verkruimel de geitenkaas erover (en eventueel nog wat van je yoghurt mengsel, ziet er fancy uit).

Couscoussalade biet 3

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mirko 22 februari 2017 at 17:50

    Damn, wat lekker weer! (Heb er zelf nog sperziebonen bij gedaan) Thanks weer voor het recept Sabine! 🙂

  • Reply Christine 6 augustus 2018 at 17:04

    Zoooooooo dit was me een partij lekker! Dank voor het recept 🙂

  • Geef een reactie