Cranberry yoghurt cake

14 januari 2018

Mogen cranberries ook nog na de kerst?

Zo, dat was weer een tijd geleden he. Ik denk dat jullie er zo langzamerhand wel aan gewend zijn dat mijn berichten zeer onregelmatig verschijnen. Zelf vind ik dat prima, als ik zin heb werk ik weer eens een blog uit. Zo niet? Nou, dan niet. Er zijn al zo veel dingen die ik van mezelf moet, en dit blog is een hobby. Een hobby heb je omdat je het leuk vindt, niet omdat het moet.

Toch vind ik het jammer dat ik dit recept nu pas met jullie deel, ik heb het voor de kerst al gemaakt. De foto’s zijn dus ook in prachtige kerstsfeer haha. Gelukkig zijn er nu ook nog volop cranberries te krijgen en kan je deze cranberry yoghurt cake ook nu nog heel goed maken. Ik vind cranberries heerlijk, ze geven net even zo’n fris zuurtje. Tenminste, als je verse gebruikt. Gedroogde zijn ook lekker, maar dit zijn meer suikerbommetjes dan gedroogde vruchtjes. Ze geven weinig zuur, terwijl een cake als deze dat juist heel goed kan hebben!

Jaren geleden poste ik al eens een yoghurtcake met pruimen. Ik vond dat toen een groot succes, en toch had ik nooit meer een dergelijke cake gemaakt. Nu wilde ik voor de kerst graag kerstkoekjes met jullie delen, koekjes met daarin cranberry en sinaasappel. Maar na wat research bleken mijn verse cranberries daar niet zo geschikt voor te zijn, wat nu? Ik besloot dan maar een cake te maken, met ingrediënten die ik nog in huis had. Niet genoeg boter, wel yoghurt! En, ja opnieuw bleek dit een succes.

Vandaag dus een cranberry yoghurt cake. Met daarbij sinaasappel. En witte chocolade. Want dat is gewoon een match made in heaven. Zin dus om een heerlijk, verrassende cake zonder boter op tafel te zetten? Maak deze cranberry yoghurt cake een keer, echt lekker hoor!

 

Dit heb je nodig voor 1 cake:

180 gr bloem

150 gr suiker

3 eieren

250 gr Griekse of volle yoghurt

2 tl zonnebloemolie

1 tl bakpoeder

schil van 2 sinaasappels, geraspt

2x 50 gr witte chocolade

75 gr verse cranberries

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Roer de bloem, suiker, bakpoeder en een snuf zout door elkaar. Voeg de eieren, yoghurt, sinaasappelschil en olie toe. Mix tot een glad mengsel. Hak 50 gr witte chocolade in kleine blokjes en roer deze samen met de cranberries door het beslag.

Vet je cakeblik in en bekleed met bakpapier. Schep je beslag in het blik. Schuif de cake ongeveer 30 minuten in de oven, maar check bij 25 al even. De cake is gaar als je er een satéprikker insteekt en deze er schoon uitkomt. Laat de cake wat afkoelen.

Smelt de overige witte chocolade in een magnetron. Verdeel deze over de cake door met een lepel lijnen te trekken. Laat de chocolade stollen en serveer de cake.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Hennie Mulder 14 januari 2018 at 15:50

    Verse cranberry’s uit een zakje, die moet je toch eerst laten ploppen??

    • Reply Sabine 28 januari 2018 at 19:05

      Ploppen? Geen idee 🙂

    Geef een reactie