Erwtensoep

6 november 2015

EwrtensoepWant daar is het ├ęcht weer weer voor.

Heel veel foodbloggers hebben een food bucketlist. Op dit lijstje staan recepten die ze niet zo snel maken omdat ze bijvoorbeeld lastig zijn, veel werk kosten of omdat ze er gewoon nog nooit aan toe gekomen zijn. Ik heb nog nooit zo’n lijstje gemaakt, maar ook ik heb wat recepten in mijn hoofd waarvan ik denk: die moet ik toch echt eens gaan maken. En jup, die erwtensoep stond daar tussen.

Want ik had dus nog nooit erwtensoep gemaakt. Erg he? Unox was altijd mijn (maar ook die van Fabian hoor) favo erwtensoep. Eigenlijk geloof ik niet dat mijn moeder vaak erwtensoep maakte, dus Unox was waar ik aan gewend was. Toch dacht ik wel dat het lekkerder moest kunnen, vandaar dat ie op mijn papierloze bucketlistje kwam.

Afgelopen weekend was het moment dan eindelijk daar. Fabian had weer een lading vlees gefotografeerd en ik wist niet wat ik aan moest met die krabbetjes en hamlappen. Of ten minste, dat moment duurde maar even hoor, ik dacht al snel aan dit lekkere winterse soepje. Dus ik heb internet afgezocht naar verschillende erwtensoep recepten en daar mijn eigen versie van gemaakt. Ik heb het een beetje gedaan met het vlees dat ik in huis had, maar als je de verhouding krabbetjes en hamlappen verandert is dat geen probleem. Als je ze er maar wel in doet, want ze geven super veel smaak aan je soep.

Succes met roeren trouwens, bij mij zat de pan tot aan de rand toe vol en toen had ik er zelfs te weinig water bij gedaan.. Op zoek dus naar een mega pan!

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 8 porties:

500 gr groene spliterwten

400 gr varkenskrabbetjes

500 gr hamlappen, in blokjes

2 speklappen, in stukjes

2 grote uien, grof gesnipperd

1 prei, in ringen

1 knolselderij, in kleine blokjes

bosje selderij

1 winterpeen, in halve plakjes

1 grote aardappel, in blokjes

1 rookworst, in plakjes

2,5 l water

4 bouillonblokjes (groente)

3 tenen knoflook, geperst

2 tl karwijzaad

2 laurierblaadjes

tabasco

worchester

maggi

 

Zo maak je het:

Spoel de spliterwten goed af. Doe de krabbetjes, hamlappen, speklappen, ui, knoflook, winterpeen, prei en karwijzaad in de pan en bak even aan. Voeg de spliterwten, laurier, knolselderij, selderij en aardappel toe. Overgiet met 2,5 l kokend water en verkruimel de bouillonblokjes erover. Breng aan de kook. Blijf regelmatig roeren want de spliterwten gaan snel aankoeken. Kook de soep minimaal 2,5 uur. Voeg nu de rookworst toe, deze moet ongeveer een half uur zachtjes mee garen. Als de spliterwten goed uit elkaar zijn gevallen kan je de krabbetjes eruit halen. Schraap al het vlees eraf en doe het vlees terug in de pan. Haal de laurier en selderij uit de pan. Breng de soep op smaak met tabasco, worchester, maggi en flink peper en wat zout. Ik houd niet van een laffe soep dus ik voeg aardig wat toe. Maak het naar je eigen smaak.

Wil je de soep de volgende dag eten maar is ie te dik? Voeg dan wat water toe tijdens het opwarmen.

Ewrtensoep2

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie