Eton mess met frambozen

17 december 2017

Easy dessert voor een zorgeloos dinertje.

Wàt had ik goede voornemens voor de kerstperiode. Ik was absoluut van plan om jullie de bedelven onder de heerlijkste recepten. Helaas is dat niet echt gelukt. Het recept voor deze eton mess is het allereerste recept voor de kerst dat ik met jullie deel. Sorry! Er waren gewoon weer zo veel andere dingen te doen, het koken kwam er even niet van.

Zijn jullie er al uit wat je voor de kerst gaat maken? Ik zelf nog niet helemaal. Het idee is om 10 gangen te gaan koken, allemaal kleine gerechtjes. Nog nooit gedaan en dus best spannend! En omdat het er zoveel zijn probeer ik het niet te ingewikkeld te maken. Niet te veel bewerkingen, en onderdelen die ik al goed van te voren kan voorbereiden, anders wordt het niets. Lastig vind ik het dat het pas op tweede kerstdag is, dus ik moet alles op zaterdag halen en dan maar hopen dat alles nog net zo lekker vers is. Nou ja we zullen zien, komt vast goed. Ik ga straks het menu uitschrijven!

Altijd rond deze tijd van het jaar valt het me op dat ik bijzonder weinig desserts op mijn blog heb staan. Ik weet wel hoe dat komt, desserts zijn namelijk niet mijn lievelings. Niet om te eten, en niet om te maken. Vaak veel te precies, als je afwijkt van het recept (wat ik natuurlijk altijd doe) dan loop je direct kans dat je het hele zooitje in de afvalbak kunt gooien. Zonde! Dus waag ik me er zelden aan. Bakken vind ik dan weer wel leuk, al maak ik toch het allerliefst hartige gerechten zoals soepen, salades en hoofdgerechten. Maar omdat de desserts dus zo’n ondergeschoven kindje zijn heb ik vandaag mijn best gedaan om jullie toch nog wat inspiratie te kunnen geven. Deze eton mess is echt perfect voor een diner, want het is super simpel, heel snel klaar, makkelijk voor te bereiden en als je de porties niet te groot maakt ook niet bijzonder zwaar. O ja, het is ook nog heel erg lekker natuurlijk!

Als je deze eton mess wilt voorbereiden dan is dat geen enkel probleem. Het enige wat je niet moet doen is het samenvoegen van alle onderdelen in het glas, dat moet je echt vlak voor het serveren doen. De meringue die in de eton mess zit wordt anders namelijk zacht en vochtig: niet lekker en niet mooi. Dus doe dat gewoon even op het laatste.

Origineel bestaat eton mess uit in ieder geval 3 onderdelen: slagroom, fruit (officieel aardbeien) en meringue. In dit recept heb ik er voor gekozen om de slagroom te mengen met mascarpone, dit maakt het iets voller en aangezien ik geen mega slagroomfan ben vind ik het in de combi beter. Daarnaast zijn de aardbeien nu niet lekker dus heb ik voor frambozen gekozen. De meringue heb ik niet zelf gemaakt maar kant en klaar gekocht en in stukjes gebroken. Zo ben je lekker snel klaar! Voel je vrij wanneer je het zelf maakt, dat is natuurlijk het allerlekkerst!

Geen zin in eton mess? Wat dacht je van witte chocolade crème brulee of toblerone chocolade mousse? Beide heel geschikt voor de kerst!

Dit heb je nodig voor 2 personen:

100 ml slagroom

2 tl fijne suiker

geraspte schil van 1/2 citroen

2 volle el mascarpone

50 gr bevroren frambozen

drup water

20 verse frambozen

10 gr kant en klare meringue, in stukjes gebroken

klein blokje pure chocolade, geschrapt

 

Zo maak je het:

Klop de slagroom samen met de suiker en de citroenschil totdat de slagroom mooi stevig is. Voeg de mascarpone toe en klop kort mee. Zet even weg.

Verwarm de bevroren frambozen in een pannetje samen met een drup water. Wanneer ze zacht zijn plet je ze met een lepel, giet het mengsel in een klein zeefje en vang het vocht op. Druk het vruchtvlees door de zeef totdat je alleen pitjes over hebt, gooi deze weg. Het frambozen vruchtvlees/sap meng je door het roommengsel. Wil je het helemaal egaal dan klop je alles er netjes door, voor een meer gemarmerd effect spatel je het er voorzichtig door.

Schep een lepel van het roommengsel in een mooi glaasje. Verdeel er wat frambozen en meringue over en schep hier nog een lepel van de room op. Druk een beetje aan. Versier de bovenkant van de room met de rest van de frambozen, meringue en de pure chocolade. Serveer direct, anders wordt de meringue zacht en nat.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Karin 13 januari 2018 at 09:27

    Jummie! Ziet er heerlijk uit!

  • Geef een reactie