Foodblogswap: Aardappel knolselderij gratin

23 februari 2015

Aardappelgratin

Een heerlijke twist op de klassieke variant!

Het was weer zo ver: de Foodblogswap. Bij de Foodblogswap krijg je een blog toegewezen waar je een recept van gaat maken. Aan dit recept geef je je eigen twist. Iemand anders maakt ook wat van jouw blog. Echt een leuk initiatief dat elke maand terug komt!

Ik kreeg dit keer het blog Foodaholic toegewezen. Dit is het blog van de zussen Jolanda en Daniëlle. Ze zijn dol op eten koken, over eten lezen en uit eten gaan. Zie, daar zie ik grote overeenkomsten! Ook schrijven ze glutenvrije recepten, dus zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

Ik vond het dit keer lastig om een keuze te maken. Ik twijfelde nog een beetje, de saucijzenbroodjes zagen er ook lekker uit! Fabian zat even mee te kijken en toen de aardappelgratin voorbij kwam hoorde ik naast me zo’n gelukzalige zucht: daar had meneer wel zin in. Dus de keuze was gemaakt.

Ik had nog een knolselderij liggen die op moest, dus besloot deze naast de aardappel in de gratin te verwerken. Verder vind ik dat een gratin best wat kruidig mag zijn, ik voegde dan ook tijm en marjolein toe. Foodaholic had ontbijtspek toegevoegd maar ik heb besloten de mijne vega te houden en heb het spek dus weggelaten. De laatste verandering die ik doorvoerde was de kaas: ik gebruikte Gruyère ipv normale kaas.

In principe is deze schaal voldoende voor 3 personen. Alleen vonden wij hem zó lekker, dat we deze caloriebom met z’n tweetjes hebben weg gegeten.. Oeps 🙂

 

Dit heb je nodig voor 2 a 3 personen:

3 vrij vastkokende aardappels

halve knolselderij

2 kleine uien, in dunne ringen

3 tenen knoflook, in dunne plakjes

1,5 tl tijm

1,5 tl marjolein

175 ml slagroom

120 gr Gruyère, geraspt

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 °C. Schil de aardappels en was ze. Droog ze goed af. Schil ook de knolselderij. Beide moeten in even dunne plakjes gesneden worden, het makkelijkste gaat dit met een mandoline. Heb je deze niet gebruik dan een heel scherp mes en snijd zo dun je kunt. Een millimeter of 3 is okay. Nu gaan we laagjes bouwen. Ik heb mijn ovenschaal als volgt opgebouwd:

laagje aardappel

laagje knolselderij

1/3 ui ringen, verdeeld

1 teen knoflook, verdeeld

0,5 tl tijm en 0,5 tl marjolein

peper en zout

Bovenstaand stukje 2x, daarna:

laagje aardappel

1/3 ui ringen, verdeeld

1 teen knoflook, verdeeld

0,5 tl tijm en 0,5 tl marjolein

peper en zout

slagroom

kaas

Schuif de schaal ongeveer 50 minuten in de oven, of totdat deze mooi gaar en bruin is.

 

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie