Foodblogswap: Baklava

30 december 2014

Baklava

Mijn eerste Foodblogswap, wat leuk!

Ik hoor jullie denken: een foodblogswap, wat is dat nou weer? Nou ik kan je vertellen dat dit vooral erg leuk is. Via Facebook zit ik bij een groep met alleen maar foodbloggers. En geloof mij, dat zijn er veel. Een keer in de maand wordt er binnen deze groep een foodblogswap georganiseerd. Als je je hier voor op geeft, dan wordt jouw blog aan dat van iemand anders gekoppeld. Zo werd Patty van der Aa met haar blog What mom would cook aan mijn blog gekoppeld, en ik aan dat van Manzjare. Het is de bedoeling dat je dan van dat blog een lekker recept kiest wat je zelf nog nooit hebt gemaakt, en hier je eigen draai aan geeft. Zo maakte Patty mijn piccalilly, een erg leuk stukje, je leest het hier.

Ik zag op het blog van Manzjare een lekker recept voor baklava voorbij komen. Dit had ik nog nooit gemaakt, maar het stond wel op mijn lijstje om eens te proberen. Waar de eerste baklava vandaan komt is een discussiepuntje, maar de meesten zijn er wel over uit dat dit een lekkernij uit de Turkse keuken is. Je ziet het dan ook vaak bij Turkse, maar zeker ook bij Griekse, restaurants op de kaart staan. Je eet het als dessert of als lekkernij bij de koffie.

Manzjare maakte het gerecht met walnoten en amandelen. De suikersiroop die erover heen ging was op basis van suiker en rozenwater of oranjebloesem. Ik besloot de walnoten te behouden, maar de amandelen heb ik vervangen voor de paranoot, dit is een vette Braziliaanse noot. Een beetje gek misschien in een Turks recept maar het was erg lekker. De suiker heb ik voor de helft vervangen voor honing en het rozenwater/oranjebloesem voor wat kaneel. De andere twee had ik niet, en omdat Manzjare op haar blog aangaf dat je ook kaneel kon gebruiken leek me dat een erg lekkere oplossing.

Deze caloriebom was best makkelijk te maken. Het viel me eerlijk gezegd honderd procent mee, ik dacht dat het lastiger zou zijn. Voor herhaling vatbaar dus!

 

Dit heb je nodig voor een behoorlijke bakplaat:

ongeveer 500 gr filodeeg (dit zijn ongeveer 20 plakjes)

250 gr boter

300 gr noten (walnoten, pistachenoten en amandelen zijn de klassieke opties, ik gebruikte naast de walnoten paranoten)

 

Voor de suikersiroop:

1 Senseo kopje suiker

1/2 kopje honing

1 kopje water

tl kaneel

el citroensap

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 °C. Laat de boter rustig smelten in een pannetje, hij mag niet verkleuren. Maal ondertussen de noten (niet te fijn!) in de keukenmachine.

Leg nu 1 velletje filodeeg op de bakplaat, en smeer licht in met de gesmolten boter. Herhaal dit met het volgende plakje dat je er bovenop legt. Zorg dat er 8 op elkaar liggen. Verdeel nu de helft van het notenmengsel over het filodeeg. Herhaal nu het beboteren van het filodeeg en leg 5 plakjes op het notenmengsel. Verdeel de rest van de noten over het filodeeg, en sluit af met weer 5 lagen beboterde filodeeg. Schenk de boter die je over hebt over de baklava. Pak een scherp mes en snijd de baklava in kleine stukjes. Maak ze niet te groot want het vult behoorlijk! Zet de baklava 25 minuten in de oven of totdat ze mooi bruin is.

Smelt ondertussen de ingrediënten voor de suikersiroop in een pannetje en laat een minuut of 5 inkoken. Voeg dan pas de citroen toe, deze gaat de kristallisatie van de suiker tegen.

Laat de baklava iets afkoelen en giet de suikersiroop er over heen. Laat de siroop een paar uurtjes intrekken voordat je hem eet, maar wacht niet te lang want dat doet de baklava geen goed. Eet smakelijk!

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Manzjare 3 april 2015 at 18:06

    Wat erg dat ik je recept nu pas zie, leuk 🙂

  • Reply Sabine 5 april 2015 at 08:09

    Haha geeft niets, dank voor je reactie!

  • Geef een reactie