Galette van biet en zoete aardappel

6 januari 2015

_MG_39531

Een taartje met superfoods!

Wist je dat de biet een echte Hollandse superfood is? Dit wortelgewas zit namelijk vol met natrium en kalium. Natrium heeft een positief effect op je uithoudingsvermogen, sommige sporters zweren dan ook bij een lekker glas bietensap op z’n tijd! Nu ben ik niet echt een sporter, dus dit is niet waarom ik ze graag eet. Maar hé, is toch leuk meegenomen niet?

Nadeel van natrium is dat het bloeddruk verhogend kan werken. Gelukkig dat bietjes dan ook aardig wat kalium bevatten, dit werkt dat effect weer tegen. Daarnaast zorgen kalium en natrium ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.

Ook de zoete aardappel is erg gezond. Deze knol bevat namelijk veel vitamine A, C en B6. Ook zitten ze vol met mineralen en hebben ze weinig vetten. Persoonlijk eet ik veel liever dit soort superfoods dan de besjes en zaden die ik maar tot vogelvoer bestempeld heb (al eet ik ze wel door mn yoghurt hoor)!

Ik zag een variant van dit recept op een Amerikaans blog genaamd Bakeaholic Mama voorbij komen. Ik paste het iets aan, maakte mijn eigen deeg, en het resultaat was echt lekker. Ik denk dat ik vaker galettes ga maken, je kan ze namelijk ook super goed vullen met fruit als dessert of met andere groenten! Een blijvertje dus!

Tip: zoals je ziet zijn de randen van mijn deeg wat rommelig (dat noem ik dan rustiek). Ik wist wel dat ik rondom 5 cm deeg moest overhouden, maar met het beleggen van de galette hield ik veel minder deeg over dan gepland. Het resultaat was dus een zielig lapje deeg aan de zijkant, als je het mooier wilt hebben zorg er dan voor dat je 5 cm overhoudt.

 

Dit heb je nodig voor 2 personen (1 galette):

1 zoete aardappel, in dunne plakjes

2 voorgekookte bieten, in dunne plakjes

stukje roquefort of andere blauwe schimmelkaas

bosje verse tijm

115 gr koude boter

175 gr bloem

1/2 tl zout

3 el water

1/2 tl azijn

 

Zo maak je het:

Meng de bloem met het zout en wat peper door elkaar. Voeg de boter toe en snijd in kleine stukjes door de bloem heen. Door met je duim en wijsvinger de boter fijn te drukken in de bloem kan je zorgen dat de boter zo goed mogelijk opgenomen wordt. Ga hier mee door totdat je geen boter meer ziet, je hebt nu een soort kleine korreltjes. Voeg dan het water en de azijn toe. Ga goed met je vingers door het deeg om het mooi een geheel te maken. Kneed niet te veel, dan moet het te lang afkoelen. Maak een bal van het deeg en leg een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg mooi dun uit in een ovale vorm. De plak moet ongeveer 3-4 mm dik zijn. Begin nu met het beleggen van de galette. Start aan de buitenkant, maar laat minimaal 5 cm deeg aan de buitenkant open. Dit moet je straks dicht kunnen vouwen. Beleg de galette om de beurt met de zoete aardappel en de biet. Leg het in kringetjes. Verdeel de tijm en de kaas erover en breng op smaak met peper en zout. Vouw de buitenste ring van je deeg nu naar binnen, het komt dan over de eerste rij met groente. Bestrijk het deeg met wat olijfolie en zet 35-45 minuten in de oven of totdat je galette mooi bruin en gaar is.

 

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie