Gevlochten kaneelbrood met hazelnoten

30 november 2014

Kaneelbrood

Wat een mooi en lekker brood!

Dit brood is perfect voor op de brunch tafel. Of het nou voor Kerst, Pasen of zomaar is, het is altijd lekker. En wat een feestje om te zien! Oke ik geef toe, het vlechten had iets beter gekund. Maar ja, soms dan doet het net even niet wat je wilt he? Ik vind hem evengoed mooi.

Ik vond dit recept op Culy. Culy is denk ik wel een van de grootste en bekendste foodsites van Nederland, een erg leuke inspiratiebron. In hun recept zaten krenten, maar aangezien het nu herfst is en er volop hazelnoten zijn leek het me leuk en lekker om de krenten te vervangen door hazelnoten. En dat was echt lekker! De noten geven  een lekkere crunch aan het brood. Uiteraard kan je de hazelnoten vervangen door een ander soort noten, of misschien zelfs gedroogd fruit. Maak wat je lekker vindt!

Het is trouwens wel het lekkerst als je het brood warm serveert. Maak het dus of vers op de dag zelf, of leg het even in een niet te hete oven om op te warmen.

Schrik niet van de ingrediëntenlijst, zoals je ziet zijn er heel veel ingrediënten dubbel maar om verwarring te voorkomen heb ik het recept opgesplitst.

 

Dit heb je nodig voor 1 brood:

Voor het deeg:

200 gr bloem

1/2 tl zout

120 ml lauwe melk

1 zakje gedroogde gist

30 gr gesmolten boter

1 eidooier

1 el suiker

 

Voor de vulling:

50 gr zachte boter

5 el suiker

3 tl kaneel

2 handen gehakte hazelnoten

 

Voor de garnering:

50 gr gesmolten boter

4 el suiker

3 tl kaneel

 

Zo maak je het:

We beginnen uiteraard met het deeg. Meng de suiker en gist door de lauwe melk en laat even staan totdat er kleine belletjes ontstaan. Doe de bloem, boter, zout, het eidooier en het gistmengsel in een grote kom en roer door. Leg het dan op een met bloem bestoven aanrecht blad en kneed een minuut of 5. Het is belangrijk dat je dit goed doet want anders gaat de gist niet mooi rijzen. Maak een mooie bal van het deeg. Leg het deeg weer in de schaal en zet met een theedoek erover een uurtje op een warme plek. Het deeg zou nu verdubbeld moeten zijn.

Verwarm de oven voor op 200 °C. We starten nu met de vulling. Bestuif het werkblad opnieuw met bloem (ook je handen en deegroller). Rol het deeg uit tot een mooie dunne plak. Smeer de boter over de plak en bestrooi met de suiker, kaneel en hazelnoten. Rol het deeg op.

Kaneelbrood 6

 

Snijd nu het deeg in de lengte door.

 

Kaneelbrood 0

 

Vlecht de twee helften aan elkaar.

 

Kaneelbrood 1

 

Kaneelbrood 2

 

Je ziet, mijn vlecht was aan het begin niet strak genoeg. Als je dit ook hebt haal het dan voorzichtig los en doe dat stukje opnieuw.

Maak van de vlecht een krans en druk goed aan elkaar.

Kaneelbrood 4

 

Leg de krans op een met bakpapier beklede bakplaat. We maken nu de garnering. Smelt de boter en meng met de suiker en kaneel. Verdeel dit netjes over de krans. In de oven gaat dit over je hele bakplaat uitlopen, maar ag, dit ruikt ontzettend lekker!

Zet de bakplaat nu 10 minuten in de oven. Verlaag daarna de temperatuur naar 175 °C en bak nog ongeveer een half uur of totdat het mooi gaar en bruin is.

Als de krans klaar is kan je deze nog met poedersuiker of fijne suiker bestrooien voor een mooi effect.

 

Kaneelbrood 5

 

Kaneelbrood

 

 

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie