Gezonde Millionaires shortbread | Foodblogswap

29 november 2015

 

Gezonde millionaire shortbread 2

Of Twix, wat jij wilt.

30 november alweer. Op de valreep nog snel mijn recept voor de Foodblogswap. Ik ben zó druk afgelopen tijd, ik kom gewoon niet aan bloggen toe. En dat is jammer want ik vind het juist zo leuk. Fabian en ik zijn wel bezig met iets super leuks, onze eerste opdracht die we samen mogen doen. Super tof, ik zal jullie hier later meer over vertellen!

Maar in al die haast kwam ik dus maar niet aan mijn Foodblogswap toe, terwijl ik op de dag dat ik hoorde dat ik van het blog mammatjevanalles.blogspot.nl mocht koken al wist wat ik ging maken. Het blog van Willeke is echt heel erg leuk om te lezen. Naast recepten geeft ze tips over hoe je met een klein budget rond kunt komen, of geeft ze bijvoorbeeld tips hoe je het beste je ramen kunt lappen. Willeke geeft je met haar blog namelijk een inkijkje in het leven van een huismoeder zoals ze zelf zegt. En dat dat meer is dan voor de kinderen zorgen bewijst haar blog wel. Vooral haar stukjes over het consuminderen spreken me aan, en ik denk dat dat voor veel mensen interessant kan zijn.

Ik wilde al een hele tijd een keer een gezonde snack maken. Zoals jullie weten zijn mijn recepten niet altijd even gezond, ik vond dat ik daar toch maar eens wat verandering in aan moest brengen. Toen ik op mammatjevanalles rond snuffelde vond ik direct het recept voor deze Millionaires shortbread. Gister ben ik aan de slag gegaan om het te maken. Eerlijk, ik vond het niet heel makkelijk om de ‘karamel’ (van dadels!) op de koek uit te smeren. Ik heb best even staan mopperen. De plakkerige dadels trokken namelijk mijn hele bodem stuk.. Uiteindelijk is het gelukt, maar het uiterlijk van de millionaires shortbread is iets minder mooi dan zijn karakter zeg maar. Want het was wel echt super lekker, ik ga het zeker vaker maken.

Ik veranderde eigenlijk weinig aan het recept. Het enige wat ik deed was de roomboter vervangen voor kokosolie, de palmsuiker voor rietsuiker (ik had geen palmsuiker), ik liet de slagroom weg en ik pakte een iets puurdere chocolade variant. Verder is deze koek gewoon lekker zoals ie is.

 

Dit heb je nodig voor het formaat van een half brownieblik:

100 gr havermout

40 gr rietsuiker of palmsuiker

60 gr kokosolie, gesmolten

200 gr dadels

40 gr kokosolie, gesmolten

1/2 tl zout

4 el water (ongeveer!)

75 gr extra pure chocolade (ik had 75%)

 

Zo maak je het:

Verwarm de hete luchtoven voor op 170°C. Maal de havermout in de keukenmachine tot meel. Meng dit met de suiker en 60 gr gesmolten kokosolie. Vet een brownie bakblik in met wat boter en leg er bakpapier in. Verdeel de havermout over de brownievorm, je hebt ongeveer de helft van het blik nodig. Zet 15 minuten in de oven en laat daarna afkoelen in de koelkast.

Zet in de tussentijd de dadels klaar, overgiet ze met heet water en laat 15 minuten weken. Giet af. Doe de dadels in een bak, voeg 40 gr gesmolten kokosolie, een 1/2 tl zout en 4 el water toe en pureer met de staafmixer tot een dikke, gladde stroop. Bij mij bleef deze aardig dik. Als je denkt dat ie te dik is waardoor je niet kan smeren voeg dan wat extra water toe. Verdeel je dadel karamel voorzichtig over de koekbodem en zet terug in de koelkast.

Smelt de chocolade au bain marie. Verdeel over de koek en laat een nachtje in de koelkast opstijven voordat je hem aansnijdt.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Willeke 29 november 2015 at 19:45

    Erg leuk om te lezen. Bedankt voor je complimenten.

  • Geef een reactie