Goddelijke bietenburger

8 januari 2015

Bietjesburger 2

Wauw wat lekker!

Zo, recept nummer 2 in de week van de biet. Ik had al heel lang op mijn lijstje staan om een keer een bietenburger te maken. Dat leek me toch zo lekker! Ipv vlees een gezonde groenteburger, met allerlei lekkere toppings. Ik besloot het eens te proberen.

In de bietenburger zelf zitten niet veel gekke dingen: biet, ui, knoflook, komijn, rozijnen en havermout. Ja inderdaad, havermout. Deze heb je nodig om het een stevige burger te maken. Het vocht uit de bietjes trekt in de havermout waardoor het mooi samenhangend wordt. Voor de toppings gebruikte ik ingrediënten die ik altijd erg lekker vind met biet: spek, appel, augurk en mierikswortel. Dan kan het niet mislukken toch?

Ik vind zelf spek erg lekker bij rode biet. Nadeel is wel dat ie daardoor niet meer vegetarisch is. Toch liever vega? Je kan het spek prima weglaten en bijvoorbeeld feta kaas toevoegen. Geef het recept dan wel wat meer zout zodat je wel die smaak een beetje krijgt.

Wij hebben echt ontzettend lekker zitten eten van deze burger. Fabian vond het zelfs lekkerder dan een rundvlees burger! En dat is misschien ook wel zo, want dit recept heeft echt barstensveel smaak. Het is wel even wat werk dus misschien niet erg geschikt voor een doordeweekse avond, maar he, dan vervang je je zaterdagavond patatje toch eens een keer?

 

Dit heb je nodig voor 4 burgers:

3 rauwe rode bieten, geraspt

1 kleine rode ui, fijn gesnipperd

2 tenen knoflook, geperst

75 gr havermout

1 ei

1 tl gemalen komijnzaad

handvol rozijnen

2 handjes verse spinazie

1 tl mierikswortel

3 el kwark

4 plakken ontbijtspek

4 plakken appel van ongeveer 4mm dik

2 tl appelstroop

2 augurken, fijn gesneden

8 plakken lekker brood of 4 bolletjes

 

Zo maak je het:

Meng de geraspte bieten met de ui, knoflook, havermout, komijnzaad, rozijnen en het ei. Voeg zout en peper toe en meng alles goed door elkaar. Zet 20 minuten opzij zodat de havermout het vocht op kan nemen.

Meng de kwark met de mierikswortel. Als je het pittiger wilt voeg je wat extra mierikswortel toe, als je het te pittig vindt wat extra kwark. Zet even weg.

Bak het spek knapperig in de pan en zet even weg. Bak in dezelfde pan de appel op zacht vuur gaar en zacht. Voeg op het laatst de appelstroop toe en laat ze licht karamelliseren.

Besmeer het brood licht met olijfolie. Verwarm de grillpan (of een normale pan) en grill het brood totdat je mooie streepjes hebt. Leg het brood vast op een bord. Maak nu 4 burgers van je bietenmengsel. Doe wat olie in dezelfde grillpan en bak je burgers in een minuut of 6 aan beide kanten bruin en gaar.

Begin nu met het bouwen van je burger. Leg een plakje brood op een bord en lepel hier wat mierikswortelsaus op. Smeer uit, en verdeel er wat spinazie over. Leg nu de bietenburger erop, dan het spek en de appel, dan de augurkjes en sluit af met nog wat saus en je tweede broodje. Eetsmakelijk!

 

Bietjesburger

You Might Also Like

18 Comments

  • Reply Marloes 8 januari 2015 at 21:22

    Bietenburgers zijn de bom. Zelfs mijn carnivorenfamilie die niet soms zelfs niet eens bietjes lusten, smullen er van. Rozijnen vind ik wel een interessante toevoeging. Die ga ik zelfs ook eens proberen. EEn plakje (gegrilde) peer is misschien ook nog wel een lekkere toevoeging.
    De burger waar ik altijd veel succes mee oogst, heb ik ook op mijn blog staan: http://spruitjeszijnnietvies.blogspot.nl/2014/05/bleudy-beetrootburger.html

  • Reply Sabine 11 januari 2015 at 15:16

    Je hebt gelijk Marloes, ze zijn heerlijk! Peer lijkt me inderdaad ook erg lekker, gaan we eens proberen!

  • Reply Zalmburgers - cuisinevansabine.nl 1 augustus 2015 at 10:24

    […] Goddelijke bietenburger […]

  • Reply Jannie 2 november 2015 at 17:26

    Ik heb ook geprobeerd de burgers te maken maar kon er geen burgers van kneden. Was te los. De ontbijtkoek zag ik niet in het recept terug komen. Hadden die misschien door het bietenmengsel gemoeten. Verder wel heerlijke smaak van dit bietenprutje. Ik heb het gecombineerd met gekarmeliseerde witlof en rode aardappel. Lekker

    • Reply Sabine 2 november 2015 at 20:07

      Hoi Jannie,

      Jammer dat ze te los waren, je zou dan wat extra havermout toe kunnen voegen volgende keer. Wat betreft de ontbijtkoek: ik denk dat je dat niet helemaal goed gelezen hebt. Er gaat een plakje ontbijtspek op, maar ontbijtkoek hoort er niet bij 😉 Fijn dat het wel lekker was!

  • Reply Wilfred 30 november 2015 at 10:21

    Hoi Sabine,

    Onlangs waren we bij IKEA. Daar hebben we voor het eerst bietenburgers gegeten. Deze waren nou niet bepaald erg smakelijk, maar het idee van dat je van bieten burgers kon maken sprak me erg aan. Heb toen thuis gegoogled op ‘bietenburger’ en kwam zodoende bij jouw recept terecht. Ik heb ze voor het eerst geserveerd als voorgerecht tijdens een etentje met vrienden, uiteraard als kleine variant i.c.m. een klein romig bloemkoolsoepje met champignons. Iedereen vond ze erg smakelijk. Vandaag maak ik voor de derde keer jouw bietenburger. Het zal een favoriete ‘snack’ blijven in mijn kookrepertoire.
    Mijn complimenten.

    Met smakelijke groet,
    Wilfred van Wieren

    • Reply Sabine 2 december 2015 at 09:58

      Hoi Wilfred, dank voor je super leuke reactie! Tof om te horen dat het een terugkerend recept is 🙂 Leuk idee ook om ze als voorgerechtje te serveren, ga ik ook eens doen.

  • Reply Tilly Aalders 16 januari 2016 at 21:13

    Hallo Sabine,
    Ik had dezelfde Ikea ervaring als Wilfried, en ben zodoende ook op jou site gekomen!
    Ale ingrediënten in huis gehaald, alleen had ik mij verkeken op de RAUWE bieten, ik had GEKOOKTE bieten gekocht…. Omdat het bietenmengsel te nat was heb ik er een grote bieten pannenkoek van gemaakt en deze daarna in vieren gedeeld. Volgende keer met rauwe bieten, maar ik heb jou bietenburger in mijn kookschrift toegevoegd!
    Bedankt voor je lekkere recept Sabine!!!
    Tilly Aalders

  • Reply Sabine 17 januari 2016 at 09:55

    Hoi Tilly,

    Dank voor je leuke reactie! Heel veel (kook) plezier met het recept!

    Groeten,
    Sabine

  • Reply gertineblogt 18 januari 2016 at 15:53

    Ha Sabine, Heb je gekookte of rauwe bieten geraspt?

    • Reply Sabine 24 januari 2016 at 17:05

      Hoi Gertine, ik gebruik rauwe bieten!

  • Reply Zalmrolletjes met komkommer en mierikswortel roomkaas - Cuisinevansabine.nl 10 april 2016 at 19:23

    […] Goddelijke bietenburger […]

  • Reply Spinaziesalade met geroosterde biet, vijg en geitenkaas - Cuisinevansabine.nl 10 april 2016 at 19:47

    […] Goddelijke bietenburger […]

  • Reply Couscous met biet, spek & geitenkaas - Cuisinevansabine.nl 24 april 2016 at 11:37

    […] Goddelijke bietenburger […]

  • Reply Pompoen - kikkererwtenburger - Cuisinevansabine.nl 22 januari 2017 at 19:18

    […] Goddelijke bietenburger […]

  • Reply Lida 31 mei 2017 at 17:43

    Misschien wel de lekkerste burger (vega of vlees) die ik ooit gegeten heb!! Ik heb er zelf wel nog geraspte oude kaas en linzen doorheen gedaan. Jamjam!

  • Reply Hogeschoolutrechtkantine 10 oktober 2017 at 20:30

    Nou ik dacht echt dat ik ging overgeven. Kocht een veggie burger, krijg ik dit roze gezwel op mn brood. Dikke afknapper

    • Reply Sabine 11 oktober 2017 at 07:33

      Je KOCHT een veggie burger en hebt dit commentaar op mijn recept?! Gast, serieus..

    Geef een reactie